Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okršaj državnika

Nastavak srozavanja odnosa: Trump poslao jasnu poruku Angeli Merkel

Angela Merkel, Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.05.2017.
u 13:02

'To je loše za SAD. To će se promijeniti'

Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana - rekla je kancelarka Angela Merkel na političkom skupu u Münchenu odmah nakon povratka s G7 summita na Siciliji koji je, zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika summita po gotovo svim temama, završio razočaravajuće. 

Nakon povratka sa summita, Merkel je izjavila kako za Njemačku SAD više nije pouzdan partner. Donald Trump u svom je stilu odgovorio na navedene izjave. Naravno, na Twitteru.

- S Njemačkom imamo ogroman trgovinski deficit, a osim toga ona plaća mnogo manje za NATO i vojsku nego što bi trebala. To je loše za SAD. To će se promijeniti - napisao je.

Podsjetimo, prije summita Trump je najavio američki udarac njemačkoj autoindustriji.

- Nijemci su loši, jako loši - rekao je Trump prigodom susreta s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, Europskog vijeća Donaldom Tuskom i ostalim visokim dužnosnicima EU u Bruxellesu.

- Pogledajte milijune automobila koje prodaju u SAD-u. Strašno. To ćemo prekinuti.

A vodeći njemački političari pozvali su danas na otpor Trumpovoj politici.

- Tom se čovjeku treba suprotstaviti sa svime iza čega stojimo - ocijenio je danas čelnik socijaldemokrata Martin Schulz, glavni oponent kancelarki Merkel na skorim njemačkim parlamentarnim izborima koji će se održati u rujnu.

Na summitu G7 u Taormini u Italiji, koji se održao proteklog vikenda, Trump je rekao da mu treba više vremena kako bi odlučio hoće li se Sjedinjene Države povući iz Pariškog sporazuma o ograničavanju emisija plinova s učinkom staklenika. 

- Oni koji se ne usprotive toj američkoj politici postat će sudionici - kazao je njemački ministar vanjskih poslova i zamjenik kancelarke Angele Merkel Sigmar Gabriel za list Rheinische Post od utorka.

- Oni koji ubrzavaju klimatske promjene manjom zaštitom okoliša, prodaju više oružja u zonama sukoba, i koji nemaju interes za rješavanje vjerskih sukoba  putem diplomacije, ugrožavaju mir u Europi - istaknuo je Gabriel.

Angela Merkel, Donald Trump
1/11

Komentara 49

DU
Deleted user
15:39 30.05.2017.

Koji licemjeri. Citiram "Oni koji ubrzavaju klimatske promjene manjom zaštitom okoliša, prodaju više oružja u zonama sukoba, i koji nemaju interes za rješavanje vjerskih sukoba putem diplomacije, ugrožavaju mir u Europi - istaknuo je Gabriel. A sto to andel Gabrijelijel nije primijetio za vrijeme Obame i njegovih nekoliko ratova? Toliko je bilo pisanja o tome da je Obama najbolji prodavac oruzja od svih americkih predsjednika, i to Nijemce nije kopalo onda? Da ne spominjemo razvodnjeni sporazum o okolisu u okviru kojeg SAD jos uvijek proizvodi tri puta vise zagadivaca po glavi stanovnika nego Kina, iako je navodno SAD industrija profinjena dok bi kineska tek trebala biti u razvoju, i samim time. A tek kad je Trumpova administracija pokusala uvesti kontrolu viza iz zemalja u kojima SAD ratuje (za sto bi netko rekao da je dosta razuman potez kad si vec s nekim u ratu), onda je tek "obrazovanom" dijelu americke javnosti svanulo da vec godinama ratuju sa barem sedam-osam zemalja, i, gle cuda, da su sve te zemlje pretezno muslimanske. I onda je takvima postao kriv za to onaj koji ih je samim takvim potezom prisilio da izvuku svoje "miroljubive" glave iz pijeska (pod kojim je nafta kojom jos uvijek voze svoje "obrazovane, miroljubive i bez vjerskih predrasuda" aute). A jos je najsmjesnije kad nasi citatelji prihvate takve kategorizacije kao papige, iako ti isti "napredni" prihvacaju njih same kao nizu vrstu, nezakonitom zabranom viza, bez protesta, ikakvih ikad.

DU
Deleted user
16:00 30.05.2017.

Forsirati Linux umjesto Windowsa i isto učiniti sa Appleovim proizvodima.A što se tiče NATO-a,ako Ameri hoče da drugi ulažu više love onda im ukinuti pravo da sami odlučuju o intervencijama.Jer ako damo više para,hočemo i više muzike.Nek si Ameri sami financiraju svoje ratove.

MA
..Marsijanac
16:25 30.05.2017.

ha,ha,ha Ovi traktoraski trolovi bi se prikljucili Putinu..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije