Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavljen nevjerojatan sporazum u trgovini

Trump obuzdava Kinu preko Indije

26.02.2020.
u 10:24

SAD s Indijom ima trgovinski plus 25 mlrd. $, a s Kinom minus od 400 mlrd. $

Više od 100 tisuća Indijaca na najvećem svjetskom stadionu za kriket pozdravilo je jučer američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je na početku posjeta Indiji obećao “nevjerojatan trgovinski sporazum” i isporuku vojne opreme koja ulijeva “strah na cijelom planetu”. Trumpa i prvu damu Melaniju dočekao indijski premijer Narendra Modi.

Prosvjeduju komunisti

Trumpov posjet Indiji geopolitičari ocjenjuju kao suprotstavljanje rastu Kine kao supersile – nekada je Kina bila samo supersila u regiji, a sada je i na globalnoj razini. Modi je lani ponovno pobijedio na izborima i zauzeo desniji kurs. Pod Modijem je Indija posljednjih godina jačala veze sa SAD-om, koji je pak zategnuo odnose s indijskim susjedom i tradicionalnim neprijateljem Pakistanom.

– Dok nastavljamo graditi našu suradnju u obrani, Sjedinjene Države pripremaju se isporučiti Indiji jedno od najboljih oružja na planetu, jedno od onih koja ulijevaju strah – obećao je Indijcima Trump.

SAD imaju snažne motive za što prisnije i trgovačke i političke odnose s Indijom. Riječ je o drugoj najnapučenijoj državi i sedmoj najvećoj ekonomiji svijeta, golemom tržištu za koje su zainteresirane brojne grane američkog gospodarstva poput proizvođača mliječnih proizvoda, destilerija i farmaceutskih kompanija. Kako su pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma između dvije zemlje pomalo zapeli, Donald Trump je otputovao u Indiju. S Narendrom Modijem upravo bi danas trebao potpisati niz sporazuma, čime bi zaključio svoj dvodnevni posjet Indiji koji bi trebao rezultirati približavanjem dvije najveće svjetske demokracije prema novom trgovinskom ugovoru. Jedan je od tih sporazuma i kupnja helikoptera tvrtke Lockheed Martin za indijsku mornaricu u poslu vrijednom 2,6 milijardi dolara.

– Sklopit ćemo vrlo, vrlo velik, jedan od najvećih trgovinskih sporazuma do danas. U ranoj smo fazi pregovora o nevjerojatnom trgovinskom sporazumu za smanjenje zapreka za ulaganja između Sjedinjenih Država i Indije – rekao je Trump

Donald i Melania Trump u limuzini su prošli ulicama Ahmedabada na putu do Sabarmati Ashrama, nedavno temeljito obnovljene rezidencije Mahatme Gandhija koju je predsjednički par obišao prije toga skinuvši obuću, a kroz koju ih je proveo sam Modi, čiji je Ahmedabad politički dom. Prije nego što će sletjeti njegov Air Force One Trump je tvitao na hindskom. “Spremni smo za dolazak u Indiju, na putu smo, susrest ćemo se sa svima”, napisao je. “Gost je naš bog”, odgovorio mu je Modi. Kako to obično biva kada Trump posjeti neku zemlju, odvijale su se za njegova posjeta i demonstracije. Prosvjedi koje su organizirali tamošnji komunisti bili su obilježeni transparentima poput “Trump Go Back”.

Doraisamy Raja, generalni sekretar Komunističke partije Indije, optužio je Modija kako popušta američkom pritisku otvarajući supersili svoje tržište vodeći malo računa o indijskim interesima. Prosvjedovalo se i protiv novog zakona o državljanstvu koji dopušta dobivanje indijske putovnice Indijcima različitih vjeroispovijesti rođenih izvan zemlje, no izgleda ne i muslimanima. Unatoč tome, Trump je na početku posjeta pohvalio “povijesnu toleranciju jer se ljudi različitih vjera mole rame uz rame”.

Problem s carinama

Pritisak je na Trumpa protiv donošenja novog sporazuma s Indijom nakon što su toj zemlji lani vraćene carine na niz proizvoda koje su ukinute 70-ih godina na poljoprivredne proizvode, medicinske uređaje, digitalnu trgovinu. Američki predsjednik ima dosta snažan adut u činjenici kako je indijski izvoz u SAD vrijedan oko 84 milijardi dolara godišnje. Svemu može pomoći i općenito pozitivan imidž Indije u američkoj javnosti – prema Gallupovoj anketi od lani 72 posto Amerikanaca na tu zemlju gleda dobrohotno. Jasno, i indijski mediji ovih dana o relacijama pišu pozitivno ističući kako Trump po više točaka ocjenjuje Indiju mnogo pozitivnije od Kine. Zanimljivo je, primjerice, isticanje trgovinskog suficita koji je u slučaju Indije 25 milijardi dolara, dok SAD s Kinom imaju deficit od čak 400 milijardi dolara.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:24 26.02.2020.

Mister Trump,ne motaj se previše oko Kine,da te ne ftrefi izum tvojih biokemičara iz CIA-e.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije