Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump najavio da će američke vojnike iz Sirije rasporediti drugdje

Malen broj američkih vojnika ostat će "u malo drukčijem području da osigura naftu", kao i u "potpuno drukčijem sektoru Sirije blizu Jordana i blizu Izraela", rekao je Trump  na sastanku svog kabineta
21. listopada 2019. u 23:50 7 komentara 518 prikaza
Povlačenje američkih snaga
Foto: ARI JALAL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Američki predsejdnik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da ne želi ostaviti nijednog američkog vojnika u Sriiji te da će američke snage koje napuštaju tu zemlju biti drugdje raspoređene prije povratka u domovinu.

Povlačenje američkih snaga POVLAČENJE Američki vojnici ušli u Irak iz Sirije: Nastavljaju kampanju protiv militanata Islamske države

Na sastanku svog kabineta u Bijeloj kući Trump je rekao kako se čini da se poštuje prošli tjedan dogovorena petodnevna stanka u turskoj ofenzivi protiv kurdskih boraca unatoč povremenih okršajima.

Turska je počela ofenzivu na sjeveroistoku Sirije pošto je prije dva tjedna Trump objavio da povlači američke vojnike iz tog područja. Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u subotu da se očekuje da će biti premješeni u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS) i "pomogli da se obrani Irak".

Reuters  je javio u ponedjeljak da je u Irak iz Sirije preko graničnog prijelaza Sahela u sjevernoj pokrajini Dohuk ušlo više od 100 vozila, 30 prikolica i hummera s teškom opremom i vojnicima u vozilima.

BORISLAV RISTIĆ Trump je izdao sve one koji su željni novih ratova

Malen broj američkih vojnika ostat će "u malo drukčijem području da osigura naftu", kao i u "potpuno drukčijem sektoru Sirije blizu Jordana i blizu Izraela", rekao je Trump  na sastanku svog kabineta pa dodao "U konačnici vratit ćemo ih kući". 

Američki kongresnici, a među njima je dio Trumpovih republikanaca, kritizirali su američko povlačenje iz Sirije kao izdaju Kurda, dugogodišnjih američkih saveznika u ratu protiv Islamske države.

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofenzive na sjeveroistoku Sirije kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz "sigurne zone" koju Ankara kani uspostaviti pored svoje granice sa Sirijom.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • Zolta:

    Venecuela bi bila dobra pozicija za smještaj američkih vojnika

  • oo8787:

    Trump je odličan.

  • aabbcc:

    Izmedju ostalog Evropa bi trebala zbrinuti i ove americke vojnike, zasto ne ? ´.