Naslovnica Vijesti Svijet

Trump kaže kako Sjedinjene Države nisu pokušale pokrenuti dijalog s Iranom

Trump je prošlog tjedna rekao da je "siguran da će Iran uskoro željeti razgovarati i dodao "želio bih da me nazovu" što je iranski ministar vanjskih poslova Zarif odbio
20. svibnja 2019. u 22:40 2 komentara 291 prikaza
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u ponedjeljak da Sjedinjene Države nisu pokušavale pokrenuti dijalog s Iranom i dodao da Teheran treba učiniti prvi korak ako želi pregovarati s Washingtonom.

veća zaliha Iran četverostruko povećao obogaćivanje uranija

"Mediji Lažnih vijesti su kao i obično objavili lažnu informaciju, bez ikakvog poznavanja teme, i naveli da Sjedinjene Države pokušavaju pokrenuti pregovore s Iranom", napisao je na Twitteru.

"To je lažna informacija", dodao je Trump, ali nije jasno na koju se objavu odnosi.

"Iran će nas nazvati ako i kada bude spreman", napisao je američki predsjednik koji je već naveo da je otvoren za razgovore s Teheranom. "Do tada će se njihovo gospodarstvo urušavati  - to je jako tužno za iranski narod", napisao je na društvenoj mreži.

Iranska vojska REVOLUCIONARNA GARDA 'Iran je na rubu otvorenog sukoba sa svim svojim neprijateljima'

Napetost između Washingtona i Teherana je naglo porasla kad je SAD objavio da u Perzijski zaljev šalje nosač zrakoplova Abraham Lincoln i bombardere B-52, opravdavajući taj potez iranskom "prijetnjom".

Trump je prošlog tjedna rekao da je "siguran da će Iran uskoro željeti razgovarati i dodao "želio bih da me nazovu" što je iranski ministar vanjskih poslova Zarif odbio. 

Iran Međusobna patološka mržnja Iran moćniji nego ikad, a za to su krivi Amerikanci

Napadi su tijekom vikenda postali žešći. "Ako se Iran želi tući, bit će to službeno kraj Irana. Više nikad neće prijetiti Sjedinjenim Državama", objavio je Trump na Twitteru.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif odbacio je Trumpove "genocidne prijetnje" i upozorio ga da ne prijeti njegovoj zemlji i da prouči povijest.

"Iranci odolijevaju tisuće godina, dok su agresori nestali (...) pokušajte s poštovanjem, to djeluje", kazao je Zarif.

Povijesno loši, odnosi Irana i Sjedinjenih Država na najnižoj razini otkad se predsjednik Trump prije godinu dana odlučio povući iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu i otkad je u studenom 2018. ponovo uveo gospodarske sankcije Iranu.

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?