Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Singapur

Trump i Kim stigli u Singapur na povijesni sastanak; Trump se naslikavao, Kima skrivaju

Summit Kim Jong Una i Donalda Trumpa u Singapuru
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
10.06.2018.
u 15:27

Osim tri službene fotografije koje je objavila singapurska vlada, Kima u prvim satima boravka u Singapuru nije vidio nitko

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u nedjelju navečer u Singapur prije povijesnoga sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom. 

Predsjednički zrakoplov Air Force One sletio je u singapursku zračnu luku Changi oko 20.30 po mjesnom vremenu, nekoliko sati nakon dolaska Kim Jong Una

Američki predsjednik stigao je Kanade gdje je sudjelovao na sastanku čelnika skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7). Prije odlaska iz Kanade Trump je u subotu ponovno izrazio optimizam u pogledu summita u Singapuru. 

"Imam dojam da Kim Jong Un želi učiniti nešto uistinu značajno za svoj narod. Sada za to ima priliku", kazao je, dodavši da je riječ o jedinstvenoj prigodi koja se više nikada neće ukazati. 

Summit Trumpa i Kima održat će se u utorak ujutro u hotelu Capella. Bit će to prvi susret jednoga sjevernokorejskog vođe s aktualnim američkim predsjednikom.

Sjevernokorejska igra skrivača

Tri su zrakoplova danas u kratkom roku poletjela prema Singapuru iz Pjongjanga, iz zračne luke u kojoj toliko posla obično nema cijeli dan.  Jedan od njih bio je zastarjeli sovjetski Iljušin-62, Kimov osobni zrakoplov službeno poznat kao "Chammae-1" (jastreb-1, po korejskoj nacionalnoj ptici) ili kako ga zapadnjaci posprdno zovu - "Air Force Un".

Zadnjih se dana pisalo kako je Singapur određen za mjesto summita između ostaloga i jer je grad u dometu vremešne letjelice s jednim rezervoarom goriva.

Summit Kim Jong Una i Donalda Trumpa u Singapuru
1/8

Ali Kim nije bio u njemu. Doletio je nemjerljivo pouzdanijim Boeingom 747 Air Chine. Po portalu za praćenje letova Flightradar24, zrakoplov je poletio koristeći se standardnim kodom leta, CA122, kakve imaju zrakoplovi na redovnoj liniji od Pjongjanga do Pekinga. 

Usred leta, prilikom skretanja na jug, taj je kod promijenjen u CA061. 

Kima su potom od zračne luke do hotela prevezli u konvoju s 20 vozila. Stotine Singapuraca natiskale su se uz ulice kako bi ga fotografirali. Nije im to uspjelo jer su vozila imala zatamnjena stakla, što inače u Singapuru nije dopušteno čak niti njihovu premijeru.

Gomila novinara i fotoreportera Kima je namjeravala dočekati ispred hotela Regis gdje će odsjesti. Prilaz hotelu bio je, međutim, ograđen i prekriven, a preko noći se ispred zdanja povećala i količina raslinja što zaklanja pogled u lobi. 

Osim tri službene fotografije koje je objavila singapurska vlada, Kima u prvim satima boravka u Singapuru nije vidio nitko. 

Pretpostavlja se da će Kim odsjesti u 335 'kvadrata' prostranom i raskošno uređenom predsjedničkom apartmanu na 20. katu hotela čije zidove krase Chagalove slike.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Cijenu apartmana hotel ne navodi na svojim stranicama, ali slični apartmani u New Yorku, primjerice, koštaju 35.000 dolara po noćenju.

 

Tko će platiti račun, još se ne zna. Sjevernokorejci imaju povijest uspješnih pokušaja da njihove račune plaćaju drugi.

Južna Koreja je tako podmirila njihove troškove na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. 

Glasnogovornik južnokorejske vlade kazao je da se takav potez i ovaj put zasad ne razmatra, a Amerikanci kažu da im to ne pada na pamet

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Singapurski premijer Lee Hsien Loong rekao je u nedjelju da njegova vlada troši oko 20 milijuna dolara za organizaciju summitu, od čega je otprilike pola na sigurnost.

"To je cijena koju smo spremni platiti. To je naš doprinos međunarodnoj zajednici", rekao je premijer. 

Sjevernokorejski hotelski račun nije spomenuo.

Komentara 8

KA
kajinx
18:15 10.06.2018.

Hrvatske novine pišu "Singapore"!

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
19:52 10.06.2018.

naslikavao???kaj se?

SE
senijor121
20:32 10.06.2018.

Politički cirkus u kojem glavne uloge igraju dva bolesna debila i o takvima ovisi opstanak planeta. Jadan zemljo koga nosiš, nije ti lako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije