Naslovnica Vijesti Svijet

Trump: EU će napustiti još neke zemlje. EU je i stvorena da ugrozi SAD pa neka slobodno propadne

17. siječnja 2017. u 07:00 40 komentara 2118 prikaza
President-Elect Donald Trump holds his first press conference - New York President-Elect Donald Trump holds his first press conference since the 2016 election in New York City, 11th January 2017 Dennis Van Tine Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell

Brexit će se pokazati izvanrednim. Ljudi žele sačuvati svoj identitet. Smatram da će još neke države nakon Velike Britanije napustiti EU. Vidite, Europska unija djelomično je i osnovana da trgovinski pobijedi Sjedinjene Države. Zar ne? Stoga, meni je svejedno da li je ona ujedinjena ili razdvojena”, kazao je to Donald Trump, pet dana prije nego što će u petak preuzeti dužnost predsjednika SAD-a. Trump je dao veliki intervju njemačkom Bildu i londonskom Timesu.

Žestoko prema Kini

U ovom, nastupnom javnom obraćanju međunarodnoj publici Trump je najavio smjer kojim će njegova administracija ići. A taj smjer znatno je drugačiji od onog kojim je SAD išao pod vodstvom Baracka Obame.

Donald Trump NOVI PREDSJEDNIK Trump prijeti BMW-u: 'Uvest ću vam carinu od 35 posto na uvoz auta proizvedenih u Meksiku' m 'SUDBINA U VLASTITIM RUKAMA' Trump Njemačkoj poručio: Kupujte američke automobile. Nijemci odgovorili: napravite ih bolje! stier, kovač Pozvani Hrvati M. Kovač i D. Primorac putuju na inauguraciju Donalda Trumpa

Prilično je jasno iskazao kako s Rusijom očekuje otopljenje odnosa koji su u posljednjih godina dovedeni na rub oružanog sukoba.

Trumpu očito Rusija ne predstavlja velik problem, a stav mu je da s Moskvom ima žeton za trgovanje. Jer jedna od ideja mu je ukidanje sankcija uvedenih Rusiji zbog aneksije Krima, ali u zamjenu za smanjenje nuklearnog arsenala koji su i jedna i druga strana ponovno počele gomilati.

Očito je da Trump ne vidi Rusiju kao glavnu prijetnju geopolitičkom položaju SAD-a na svjetskoj, kako političkoj tako i gospodarskoj sceni, već je prijetnja danas jedna druga zemlja. Kina. Trump najavljuje žestok odnos sa službenim Pekingom i zemljom u koju je, u posljednjih dvadesetak godina, premješten dobar dio proizvodnje iz SAD-a čime je ugrožena američka industrija.

Trump očito planira izazvati Peking na svaki, ne samo gospodarski način, pa je tako najavio i svojevrsno ukidanje “politike jedne Kine”, odnosno ignoriranja položaja Tajvana kao neovisne zemlje. Kina je odmah odgovorila da o tome niti ne želi pregovarati.

NATO je zastario

Prema Trumpovim tvrdnjama, od EU sada ima korist samo jedna članica, Njemačka, jer je uspjela Uniju podrediti svojim interesima i načiniti je motorom njemačkog gospodarstva.

Trump NATO smatra zastarjelim i upozorava da samo pet od ukupno 28 zemalja članica plaća puni iznos godišnje članarine (2 posto BDP-a). Veoma brzo na Trumpov intervju odgovorila je njemačka kancelarka Merkel, poručivši da “europska sudbina leži u europskim rukama”.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Ronin_88:

  pa ni sve države SAD-a ne žele biti u njoj rađe bi se pripojile Kanadi ili bile samostalne ali Trumph to još ne shvaća dok nebu prekasno.....

 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Čovjek je samo jasno i glasno rekao kako stvari danas stoje!

 • Tihi:

  Pamet ćovjek znamo svi da Eu nebi nikada nastala niti postala da su od samoga poćetka demokratski postupili i narodu dozvolili da referendumom odlućuju.Njemci nikada nebi bili za to da daju svoju Marku i uzmu euro sa drugim bjednim ekonomijama idrżavama....