Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Trump: Do travnja ćemo proizvesti dovoljno cjepiva za sve Amerikance

U.S. President Donald Trump attends a campaign rally in Reno
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
18.09.2020.
u 23:06

Cjepivo će se davati u dva puta, u razmaku od tri do četiri tjedna.

Donald Trump je obećao u petak da će se do kraja godine proizvesti 100 milijuna doza cjepiva za covid-19 i dovoljno da se do travnja 2021. cijepi 330 milijuna Amerikanaca.

"Proizvest ćemo najmanje 100 milijuna doza do kraja godine, a onda najvjerojatnije puno više, stotine milijuna doza bit će raspoložive svaki mjesec te ćemo do travnja imati dovoljno cjepiva za sve Amerikance", rekao je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, ponovo pokazujući optimizam u vezi s rezultatima kliničkih ispitivanja eksperimentalnog cjepiva.

Nije naveo koji će proizvođači biti kadri isporučiti te količine, ali dvije su tvrtke, Moderna i Pfizer, u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih cjepiva. Prva očekuje rezultate u studenom, a druga u listopadu.

Obje tvrtke su potpisale ugovor s američkom vladom o isporuci stotina milijuna doza pa su američke zdravstvene vlasti počele pripremu kako bi ih mogle uskladištiti i prve pošiljke isporučiti već u listopadu, 24 sata pošto cjepivo odobri Agencija za lijekove (FDA).

Cjepivo će se davati u dva puta, u razmaku od tri do četiri tjedna.

Dostupnost američkog cjepiva važna je tema predizborne utrke za predsjedničke izbore 3. studenog u kojoj je demokratski kandidat Joe Biden rekao da ne vjeruje Donaldu Trumpu, istaknuvši da cjepivo treba odobriti samo uz poštovanje strogih sigurnosnih standarda

Komentara 5

DU
Deleted user
12:08 19.09.2020.

Fakat se čudim da Miroslav još nije ponudio "rusku vakcinu" Amerima... Pa tako jedno tri milijarde doza...

ZI
zimerman
07:30 19.09.2020.

Siguran sam da ce cijepivo biti bolje od Putinovog,,, kojeg niti jedna država u svijetu nije priznala i prihvatila .

DU
Deleted user
11:51 19.09.2020.

Hočete vi proizvesti cjepivo do travnja to je očito ali u studenome je odsviralo tvoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije