Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
finale predizbora

Trump bi mogao SAD-u nanijeti veću štetu od Busha

donald trump
Foto: Reuters/PIXSELL
05.05.2016.
u 10:06

Gotovo je potpuno sigurno da će se najesen za Bijelu kuću boriti Hillary Clinton i Donald Trump. Ako ne bude velikih obrata

Pobjedom u saveznoj državi Indiani i izlaskom poraženoga Teda Cruza iz utrke za predsjedničku nominaciju, Donald Trump je praktički postao predsjednički kandidat Republikanske stranke. Iako će morati pričekati do 7. lipnja da na njegov “konto” sjednu svi delegati koji su mu još potrebni za nominaciju, više nema nimalo sumnje tko će uime te stranke u studenom ići u utrku za Bijelu kuću.

Političke štetočine

Mnoge na prvu loptu Trump itekako podsjeća na bivšeg predsjednika Georgea Busha iako bi u svjetonazorskom smislu bilo realnije uspoređivati Busha i Teda Cruza zato što su njihov svjetonazor i biračka baza praktički istovjetni.

Trump je pak okupio birače koji dolaze praktički niotkud i koji su bili ili nijemi i neobrazovani rub društva koji i nije izlazio na izbore ili pak visoka srednja klasa koja u Trumpu vidi čovjeka koji će im promjenama u poreznoj politici omogućiti da se popnu još stepenicu više na ljestvici bogatstva. I Bush se u svojoj kampanji itekako služio najavama poreznih olakšica, ali ne za imućne, nego za srednju klasu da bi na kraju od svega najviše profitirali oni najbogatiji.

Uspoređujući ovu dvojicu, brojni analitičari navode da su i jedan i drugi u osnovi inteligentni ljudi koji taj dar ne znaju koristiti ili ga koriste na izrazito loš i kontraproduktivan način, pa stvaraju dojam gluposti, neobrazovanosti, pa čak i primitivizma. Obojicu bi se moglo opisati kao svojevrsne političke štetočine.

Jedan je štetu već napravio, kako američkom ugledu na međunarodnoj razini tako i vlastitoj stranci koja se nakon njega nikada nije oporavila i objedinila, već se razasula u više ogranaka. Donalda Trumpa možemo smatrati izravnom posljedicom štete koju je stranci nanio George Bush.

Clinton u prednosti

Američki politički analitičari naglašavaju da bi šteta koja bi nastala tijekom samo jednog Trumpova mandata, u usporedbi s onom koju je napravio Bush, zapravo bila nemjerljiva.

Zato svi nade polažu u Hillary Clinton koja u 99 posto istraživanja ima solidnu prednost pred Trumpom. •  

>>   John Kasich će se povući iz utrke za republikanskog kandidata

Komentara 29

DU
Deleted user
10:18 05.05.2016.

Bolji članak nebi napisala ni sama Hillary Clinton.

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
10:35 05.05.2016.

Tramp bolji nego KILLERY !

GV
golub Vaso
12:16 05.05.2016.

sotona clintonova je najgora opcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije