Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDAN ODLUKE

Trojka ima tri scenarija za Grčku, Atena demantira da uvodi paralelnu valutu

Yanis Varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
12.05.2015.
u 12:12

- Grčkoj je dostupan novac, samo mora učiniti ono što je dogovoreno – poručio je slovački ministar financija Peter Kažimir

Glasnogovornik grčke vlade demantirao je jučer sve glasnija nagađanja da se priprema “plan B” za slučaj bankrota Grčke te da taj negativni scenarij predviđa i uvođenje paralelne valute. Ipak, njemački list Welt objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da institucije prije poznate pod imenom Trojka imaju već spremna tri negativna scenarija jer što vrijeme više odmiče, to je Grčka bliže mogućem bankrotu. Sve se to događalo dok su ministri financija eurozone jučer stizali na redoviti sastanak Eurogrupe, na kojem je Grčka ponovno bila glavna tema, ali se nije očekivao završetak drame.

– Grčkoj je dostupan novac, samo mora učiniti ono što je dogovoreno – poručio je slovački ministar financija Peter Kažimir i dodao da se vidi napredak u grčkoj spremnosti da pregovara s institucijama (Trojkom), ali da se “još ne vidi i napredak u sadržaju”, tj. u grčkom stavu.

Bez dogovora s institucijama, koji kasnije mora biti blagoslovljen i na sastanku Eurogrupe, Grčka ne može dobiti preostale 7,2 milijarde eura koji joj stoje na raspolaganju u produljenom programu pomoći, a bez tog novca grčke vlasti neće moći plaćati rate duga koje dospijevaju u idućim tjednima i istovremeno isplaćivati plaće i mirovine svojim građanima.

>>Grčka platila MMF-u 750 milijuna eura, sada su upitne plaće i mirovine

>>Ni nama ni Grčkoj 
za dugove i pad nije kriva Njemačka

Komentara 1

MX
Mister X
23:22 12.05.2015.

poručio je slovački ministar financija Peter Kažimir ; Kao da on daje slovaćku lovu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije