Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ODSUTNOSTI

Trojici po 10 godina za ratni zločin u S. Selnici, Bjeloš oslobođen

suđenje bijeliću u odsutnosti
K. Štedul-Fabac/PIXSELL
29.06.2010.
u 15:13

Optuženi su u svibnju 1992. godine hicima iz pušaka likvidirali Hrvata, civila Josipa Obranovića.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ante Ujevića na Županijskom sudu u Karlovcu na po 10 je godina, u odsutnosti, osudilo Miroslava Bijelića, Savu Padežanina i Đuru Tepšića, optužene da su u svibnju 1992. godine, kao pripadnici tadašnje paravojske tzv. SAO Krajine, bez ikakvog razloga s više hitaca iz pušaka ubili civila, Hrvata Josipa Obranovića. Riječ je o ponovljenom postupku, budući da je prva presuda, još iz studenoga 1996. godine, ukinuta zbog proceduralne pogreške (saslušavanje svjedoka bez prisustva branitelja optuženih). Za ovaj zločin kaznu (također 10 godina zatvora)  već je "odležao" prvooptuženi Rade Peleš, a karlovački Županijski sud nakon ponovljenog suđenja oslobodio je svih optužbi petooptuženog Radu Bjeloša.

Upitan datum rođenja

Glavni razlog za oslobađanje je nepodudarnost datuma rođenja optuženika. U optužnom prijedlogu, naime, tereti se Rade Bjeloš, rođen 5. svibnja 1952. godine, dok je kasnije ustanovljeno da takva osoba vjerojatno nikada nije ni postojala, već je izvješćem PU karlovačke ustanovljeno kako je jedini Rade Bjeloš na tom području rođen 1967. godine. Prema iskazima svjedoka, upravo je on bio član srpske paravojske, iako ga većina svjedoka nije povezivala s počinjenim zločinom.

Optužene je, kako je objasnio sudac Ujević, uz iskaze svjedoka, najviše teretio "izvještaj o izvanrednom događaju", koji je nakon vojno-redarstvene akcije Oluja pronađen u "zonskom štabu Teritorijalne obrane Vojnić", u kojem se opisuje "likvidacija stanovnika Obranovića u ponovnu pokušaju bijega". Svjedoci su kazali kako je u stvarnosti Obranovićev pokušaj bijega spriječen, nakon čega su svi preostali Hrvati okupljeni u središtu mjesta te su im upućene prijetnje da ne smiju bježati i rečeno kako će Obranović i njegova majka biti strijeljani.

Tepšić poginuo?

Svi optuženi do rata su živjeli u Sjeničaku, gdje je nakon Oluje ostao jedino Peleš, kojem je jedinom suđeno u nazočnosti, te je i odslužio svoju kaznu.

Treba dodati i kako je prema iskazima više svjedoka optuženi Đuro Tepšić poginuo u ratnim zbivanjima, negdje na području Bosne i Hercegovine, no nije pronađen niti jedan službeni dokument koji bi to i potvrdio.

Komentara 2

MM
Mladen Miletić
17:32 29.06.2010.

Trojici po 10 godina za ratni zločin u S. Selnici, Bjeloš oslobođen , Glavaš javlja zločin se ne isplati ( van Osijeka !)

MA
Markale
18:21 29.06.2010.

Po zadnjim informacijama Djuro Tepsic zivi u komsiluku B.Glavas Cak mu je glavas u nekoliko navrata pomogao pri paljenu automobila na kojem je bio akumulator prazan pa mu je Glavas pomogao jer je on u tim stvarima doktoriraotim stvarima doktorirao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije