Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE Zbog nemogućnosti grijanja

Troje promrzlo, domovi i bolnice sve hladniji

09.01.2009.
u 23:00

Iznimno niske temperature i hladni radijatori već uzimaju danak - troje promrzlih beskućnika za dva dana, sve niže temperature u domovima zdravlja - samo je početak iznimno ozbiljne situacije u Sarajevu.

Beskućnici problem
Živa u termometru pada i u sarajevskom UKC-u, a niske temperature počinju uzimati danak i od domaćih životinja u Posavini. -Lomova imamo više nego što smo se nadali, u ambulantama je hladno. Već smo zbrinuli dva beskućnika s promrzlinama najtežeg stupnja donjih ekstremiteta, kaže dr. Senad Pešto iz sarajevskog Centra za urgentnu medicinu. U UKC-u Sarajevo, kako kaže glasnogovornica Biljana Jandrić, osigurane su količine mazuta za sljedećih tek 10-ak dana.

-Iako nema većih problema, temperature su smanjene sa 25 na 23 stupnja na svim odjelima, osim Pedijatrije i ležećih kapaciteta. Imamo alternativna rješenja - ako struje nestane u cijelom gradu, imamo agregate koji se automatski uključuju, kaže Jandrić. U Sarajevu je upravo u četvrtak navečer zbrinut i treći beskućnik koji se pokrivao kartonskom kutijom.

U tuzlanskoj i banjolučkoj klinici griju se na kruta goriva i mazut, a zbog nestašice plina pred Sarajlijama je još jedna borba - borba s hladnoćom, snijegom i ledom. Istodobno, samo nekoliko sati bez grijanja bilo je razlogom najvećeg poslovnog kraha u 35-godišnjoj tradiciji proizvodnje pilića za posavskog farmera Marka Nedića iz Tolise.

Šteta u Posavini
Na njegovoj je farmi, zbog pothlađivanja, uginula gotovo polovica ukupnog turnusa ili točnije oko 5.500 tovnih pilića. -Svake večeri obilazim farmu oko 23 sata i kada sam ponovno ušao oko 5 sati ujutro, imao sam što i vidjeti - pravi šok. Takvo što nikada mi se nije dogodilo, kazao je Nedić. -Nekoliko sati bez grijanja, smatra veterinar dr. Hrvoje Garaj, koji je izašao na teren, može donijeti ovakve tragične posljedice pothlađivanja. No, nitko, ni općinske institucije ni otkupljivač, ne želi pomoći.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije