Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija u bijelom brdu

Na nogometnom igralištu 
pronašli još bombi

Eksplozija ručne bomb kod Osijeka
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/4
22.02.2015.
u 19:13

Policija već godinama ponavlja kako se oružje može dragovoljno predati bez sankcija

Životi troje djece ozlijeđenih u eksploziji bombe u subotu u svom domu u Bijelom Brdu kod Osijeka nisu ugroženi. Imaju površinske ozljede po tijelu. Još su u bolnici.

Bila trudna

Ostali su bez majke Zarife H. (35) i brata Samira H. (7) koji su na mjestu poginuli. Da tragedija bude veća, Zarifa je, navodno, bila trudna.

– Smrtonosnu su napravu mališani, prema prvim informacijama, našli na obližnjem nogometnom igralištu i donijeli doma. No, policija dan poslije tragedije "staje na loptu".

– Još utvrđujemo gdje su djeca pronašla ručnu bombu i kako je došlo do eksplozije – kaže Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Policija je, pak, u subotu češljala igralište, a pred njim je stajala i danas. Našli su, neslužbeno doznajemo, još nekoliko bombi.

Zarifa H. bila je majka šestero djece, a samo najstariji Hadžija i otac Faton H. nisu bili u kući u subotu oko podneva. Dvogodišnja Samira, srećom, nije ozlijeđena.

Indira (8) ju je izvela na ulicu nakon eksplozije i tek se tada srušila – tvrde rođaci. Okrvavljeni Valentino (9) trčao je ulicom i vikao: "Mama mrtva, mama mrtva."

Odbačeno oružje

Gotovo 800 kilograma odbačenih eksplozivnih naprava i 3700 komada streljiva pronašla je policija lani na ulicama i poljima diljem Baranje. Na teren su izašli 142 puta. Usporedbe radi, dragovoljnih je predaja bilo 170.

– Kazna za nedopušteno držanje oružja je do tri godine zatvora, a za veće količine do pet godina – upozorava Premec, apelirajući na građane da im, bez sankcija, sami predaju oružje. A stradavanja nisu rijetkost. Dječak (12) ostao je bez šake igrajući se s bombom koju je našao na tavanu u baranjskom Bilju 2010. Njegov je otac, tada policajac, tamo čuvao cijeli arsenal oružja. Isti je mališan sa samo tri i pol godine slučajno usmrtio majku očevim službenim pištoljem.

>> Okrvavljeni dječak vikao: 'Mama mrtva, mama mrtva'

Komentara 11

IS
Iszrian
19:30 22.02.2015.

Ne znam za danasnju djecu, al ja sam sa 5-6 godina vec znao da se po ulici i livadi nista ne dira i uzima jer je to "smece" (osim novca naravno) a kamoli iglei nekakve naprave. A krivi su i ovi sto izigravaju ramba pa drze arsenale po kucama iz bog te pitaj kojeg razloga.

MO
morlak
20:49 22.02.2015.

Da nije bomba pukla završila bi po 1 kn/kg među sekundarnim sirovinama. Valjda bi joj skinuli upaljač i punjenje. No ovo je bio čist psao: bomba pukne i posljedice su takve kakve jesu (sučut obitelji žrtava). Puno je veći problem što neuki skupljači bez kriterija prikupljaju i "obrađuju" smeće izrazito bogato živom, fosforom, možda i radioaktivnim elementima. Što mogu odnijeti na otkup, odnesu, a ostalo završi u majku prirodu za slijedeća tisućljeća. Sami se izrazito izlažu ovoj pogibelji, a posljedice se vide kroz nekoliko godina. Zato rekoh "bomba odmah napravi ono za što je namjenjena" a ovi otrovi će im rasturiti generacije, a da im to nema tko niti reći.

JO
jono
20:33 22.02.2015.

Na nogometno igraliste dolaze ne samo djeca vec mladi sposobni ljudi i navijaci, kome je u interesu, pitajte Pupovca mozda zna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije