Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed

Tristotinjak mljekara očekuje signal da krenu u Zagreb

prosvjed, mljekari (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/11
18.02.2012.
u 10:30

Potpuna je laž da nismo dopuštali Dukatovim radnicima dolazak na posao ili da smo blokirali rad tvornice. Mi samo mirno prosvjedujemo do ispunjenja naših zahtjeva i biti ćemo ovdje do daljnjeg - kazali su mljekari Zagrebačke županije.

Proizvođači mlijeka i peti dan prosvjeduju tražeći povratak stare otkupne cijene mlijeka, ali mljekare nisu blokirane.

Prosvjednici u Zagrebu očekuju da će se prosvjedi širiti. Tristotinjak mljekara iz Donjeg Miholjca (60), Čepina (30) i Bjelovara (200) očekuje znak koordinacije iz Zagreba da se upute prema glavnom gradu. Prema posljednjim informacijama bjelovarske mljekare blokirala je policija.

Mljekari Zagrebačke županije nalaze se ispred Dukatove tvorinice i mirno prosvjeduju.

- Potpuna je laž da nismo dopuštali Dukatovim radnicima dolazak na posao ili da smo blokirali rad tvornice. Mi samo mirno prosvjedujemo do ispunjenja naših zahtjeva i biti ćemo ovdje do daljnjeg - kazali su.

Na Slavonskoj aveniji mljekari iz Slavonsko- baranjske županije i dalje blokiraju jedan trak ceste u smjeru zapada, no, čini se da vozačima blokada uopće ne smeta. Inače, vozači stalno pozdravljaju prosvjednike uz sirene, a tijekom noći neki su građani došli i osobno dati potporu.

"Ako ministar ne želi razgovarati, neka ide kući!"

Kao potpora prosvjednicima u Zagrebu, tridesetak traktora poslagalo se točno u podne uz čepinsku obilaznicu kod Osijeka. Nije riječ samo o mljekarima, nego o svima koji, kako kažu, žive od poljoprivrede i dijele iste probleme.

- Ostajemo do daljnjega. Ako se iza vikenda ništa ne riješi, i mi ćemo za Zagreb – ističe Stanko Zdravčević iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Ceste, pak, neće blokirati. Ministrova je obveza, dodao je, da razgovara sa seljacima.

- Ako to ne želi, onda ne mora biti ministar, neka ide kući! Mogu se složiti s tim da štiti i primarnu i prerađivačku industriju, ali mora naći kompromisno rješenje - poručio je.

Prosvjednici su na snijegu kratili vrijeme tako što su kuhali čobanac i pekli slaninu.

U Karlovcu prekinuli prosvjed

- Da bih bio na pozitivnoj nuli na gospodarstvo na kojem radim dvadeset sati dnevno trebao bih dobivati 3,50 kuna po litri mlijeka. Svjestan sam da odustajanjem od prosvjeda to neću dobiti, kao niti ustrajanjem da se on nastavi. Učinili smo to zajedničkim dogovorom, da kolege ne trpe i dalje pristisak. Sigurno je da u ovoj situaciji ima i onih koji mi žele pljunuti u lice, izdržat ću i to i oprostiti - poručio je predsjednik Udruge mljekara KIM-a Zdenko Močnik, nakon što je ujutro u ime dvadesetak okupljenih proizvođača objavio da se prekida prosvjed ispred KIM-a.

Dobili su usmeno obećanje da će u četvrtak razgovarati s predstavnicima Dukata koji su vlasnici karlovačke mljekare.

- Ne tražimo ništa. Rečeno nam je da će umjesto dosadašnjih 2,30 po litri mlijeka biti ponuđena kompromisna cijena. Mi ćemo se dogovoriti i iznijeti svoje argumente. Ovim činom nismo zabili nož u leđa našim kolegama koji su i dalje s traktorima na cestama, ali pet dana bili smo u informacijskoj blokadi od takozvanih vođa prosvjeda. Sada su se odjednom svi uzbunili, no, svih ovih dana nitko nam se nija javljao niti na hitne pozive - objasnio je Močnik.

Nema dijaloga dok traju prosvjedi

Iz Ministarstva poljoprivrede jučer su priopčili da, dok traju prosvjedi, dijaloga neće biti. Istaknuli su i da su prosvjedi proizvođača mlijeka nelegitimni i da nanose veliku štetu kako samoj proizvodnji mlijeka i industriji, tako i građanima Hrvatske.

Iz Dukata su pak poručili da se otkupna cijena neće mijenjati te da ostaje 2,30 kuna. Zbog neisporučenog mlijeka, kažu, proizvodne linije su im zatvorene, a na posao u pogone ne dolazi 300 zaposlenika.

Ujedno, udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije priopćila je da ne podržava prosvjede prije završenih pregovora o cijeni mlijeka a koji su bili na dobrom putu da se dogovori europska tržišna cijena mlijeka, javlja HRT.

U dogovoru s koordinacijom u Zagrebu

Ogorčeni mljekari u mjestu Poljanec u blizini Varaždina traktorima su blokirali podravsku magistralu.

- Dobili smo informaciju od koordinacije u Zagrebu kako policija ne dozvoljava traktorima da dođu do Dukata već ih preusmjeravaju na druge lokacije. Stoga nema smisla da se zaputimo prema metropoli već smo odlučili svoje nezadovoljstvo i potporu kolegama u Zagrebu izraziti na ovaj način - poručio je Josip Kos, tajnik Udruge Seljačka sloga.

Dvadesetak traktora prometnicu je zapriječilo oko deset sati. Promet između Varaždina i Koprivnice za sada se odvija oblizanim putem.

- Tijekom podneva pridružit će nam se još dvadesetak mljekara. Koliko ćemo dugo biti na cesti ne mogu reći ovog trenutka. Sve radimo u dogovoru s koordinacijom u Zagrebu - dodao je J. Kos. Trenutno ne razmišljaju o odlasku pred varaždinsku Vindiju.

- Dogovor je da se domaći mljekari ovog trenutka ne blokiraju. Svi znamo od koga dolaze problemi i s kim moramo sjesti za stol kako bismo dogovorili cijenu mlijeka - zaključio je Kos.

Komentara 58

OB
-obrisani-
22:28 18.02.2012.

trebamo im dati podršku bojkotom kupnje dukatovih proizvoda ako ne će našim proizvođačima otkupljivati mlijeko pod istim uvjetima

AC
acer7
09:21 19.02.2012.

imali ste izbore. ali ste glasali za hdz,sdp. sada lijepo kokodačite doma. znači li ovo da će sada jedno vrijeme biti dosta domaće govedine? :)

OB
-obrisani-
22:27 18.02.2012.

Da su hrvatski seljaci ko npr, austrijski, mađarski ili nizozemkici trebali izgraditi samo moderne štale danas bi lakše disali ali nakon rata počeli su od nule.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije