Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene

Trijumf SDP-a, poraz HDZ-a u Sisačko-moslavačkoj županiji

'02.06.2013., Sisak - Prema nesluzbenim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora grad Sisak dobio je novu gradonacelnicu, Kristinu Ikic-Banicek (SDP), a dosadasnja zupanica sisacko-moslavacke zupanije
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/3
05.06.2013.
u 10:06

HDZ nije uspio osvojiti niti jedan grad, tek je dobio Hrvatsku Dubicu, Sunju i Martinsku Ves

HDZ je doživio, u 2. krugu lokalnih izbora, poraz u Sisačko-moslavačkoj županiji. Izgubio je Sisak, Petrinju, Novsku, Kutinu i Topusko gdje su do nedjelje niz godina održavali vlast sami, ili u koaliciji. HDZ-ovi kandidati izgubili su i u okršajima u Popovači, Lekeniku i Hrvatskoj Kostajnici. U SDP-u se osjeća trijumfalizam.

Kvalitetna oporba

– Naš smo plan čak i premašili, što zahvaljujemo građanima koji su izašli na izbore. To je potvrda naše vjerodostojnosti, odgovornosti i povjerenja u situaciji koja u državi nije jednostavna, rekla je jučer županica Marina Lovrić Merzel koja počinje treći mandat.

Na svom terenu poražen je i čelnik županijskog HDZ-a, dosadašnji gradonačelnik Novske Antun Vidaković, koji je tu funkciju obavljao od 1998. godine. Novi je gradonačelnik Novske Vlado Klasan (HSLS).

– Odmah počinjemo neke stvari odrađivati. Zahvaljujem se svim građanima koji su mi dali povjerenje i mom timu i napravili ovaj povijesni iskorak za Novsku. Poslali smo u povijest onu opciju koja je dovela ovaj grad do ove razine. U naredne četiri godine stvorit ćemo okruženje koje je poželjno i u kakvom žele živjeti naši sugrađani, izjavio je Vlado Klasan. Čeka li Antuna Vidakovića, osim ovonedjeljne kazne građana, i kazna u stranci zbog lošeg rezultata, još se ne zna.

– Biti ćemo kvalitetna oporba i sve što se bude činilo za dobro građana mi ćemo podržati, rekao je A. Vidaković, dodavši kako će o njegovoj političkoj karijeri odlučivati glavni odbori HDZ-a na budućim stranačkim skupštinama. U Petrinji je izgubio još jedan poznati HDZ-ovac - Željko Nenadić. Darinko Dumbović (HNS) je novi gradonačelnik Petrinje, a zamjenici su mu Svjetlana Lazić (SDP) i Branimir Bešlić ( nezavisni). Nenadić se povlači iz politike.

Mandati na raspolaganje

– Neću ući u Gradsko vijeće, odlazim u političku mirovinu, aktivirat ću saborsku mirovinu. Naša koalicija ima prevagu u Gradskom vijeću, rekao je Nenadić.

– Stvorit ćemo od Petrinje srednjoeuropski grad, po mjeri sviju i za svakoga. Od dosadašnjih pročelnika zatražit ću stavljanje na stol svih dokumenata na uvid i njihove mandate na raspolaganje. Ništa neće ostati ispod tepiha, kazao je petrinjski gradonačelnik D. Dumbović. Kutinom, po prvi put u povijesti, vlada SDP-ov gradonačelnik, dosadašnji dožupan Andrija Rudić. Primopredaja dužnosti između njega i bivšeg gradonačelnika Davora Žmegača dogovorena je u petak 7. lipnja. Poraženi Ante Dževlan, unatoč porazu, bio je dobro raspoložen.

– Ne namjeravam se baviti politikom, već ću se i dalje maksimalno posvetiti Tehničkoj školi i đacima, jer zato primam osobni dohodak. Čestitam Andriji Rudiću na izboru na novog gradonačelnika Kutine. Nadam se da će Kutina i nadalje ići naprijed, u interesu Grada i građana, rekao je Dževlan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije