Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na liječenju

Tri tjedna u toplicama Petraču se računaju kao zatvor

petrač
M. Jurinec/PIXSELL
03.09.2010.
u 08:18

Dok bude ne liječenju, “curit” će mu zatvorski dani jer njegov zahtjev za prekid kazne nije odobren. Trošak koji će država, točnije Uprava za zatvorski sustav, snositi za Petračev oporavak iznosit će oko 4000 kuna.

Dvadeset jedan dan fizikalne terapije, koliko su Hrvoju Petraču, s obzirom na teško oštećenje kralježnice, propisali liječnici, Petrač će po odobrenju HZZO-a najvjerojatnije provesti u Varaždinskim toplicama. Dok bude ne liječenju, “curit” će mu zatvorski dani jer njegov zahtjev za prekid kazne nije odobren. Trošak koji će država, točnije Uprava za zatvorski sustav, snositi za Petračev oporavak iznosit će oko 4000 kuna.

Toliko, naime, stoji doplata za smještaj u jednokrevetnoj sobi za pacijente koji na terapiju dolaze s valjanom liječničkom uputnicom. Ispred njegove sobe izmjenjivat će se pravosudni policajci, satnica jednoga je oko 50 kuna. A iz sigurnosnih razloga nije isključeno da za Petračeva liječenja pred toplicama dežuraju i specijalci. Sat čekanja službenog vozila plaća se 50 kuna. Kad bi za njegova boravka u toplicama pred ulazom bila 24 sata parkirana i tri vozila, ispada da bi stacionarni smještaj u toplicama opet bio najjeftinija varijanta Petračeva liječenja na koje, po Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, ima pravo.

Vozikanje na tretmane

Jer, da je Petrač ostao u zatvoru u Bjelovaru, terapiju bi provodio u najbližim toplicama, a to su 55 kilometara udaljene Daruvarske. Samo na kilometražu dnevno bi se trošilo 880 kuna (kilometar se plaća osam kuna), vozilo bi bilo u “praznom” hodu dok je on na rehabilitaciji pa bi, u najjeftinijoj varijanti, dnevno čekanje bilo 150 kuna za vozilo pravosudne i još 300 kuna za najmanje dva vozila MUP-a jer sve Petračeve odlaske i dolaske specijalci, opet iz sigurnosnih razloga, prate. Po nekom grubom izračunu, mjesec njegova “vozikanja” na terapiju i s terapije stajao bi između 70 i 83 tisuće kuna.

Kraj svojih gorica

Da ga se iz zatvora u Varaždinu, gdje se Petrač trenutačno nalazi na izdržavanju kazne za otmicu sina Vladimira Zagorca, svaki dan vozi u 16 kilometara udaljene Varaždinske Toplice, njegovo liječenje bilo bi od 35 do 48 tisuća kuna. Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran kaže da se kod Petračeva privremenog premještaja u drugu penalnu ustanovu (iz Bjelovara je zbog liječenja koje ga je očekivalo preseljen u Varaždin) vodilo računa o troškovima.

– Liječit će se o trošku vlastitog zdravstvenog osiguranja. Nije točno da liječenje ide na teret poreznih obveznika – kaže Peran. Hrvoje Petrač, naime, uz redovito ima i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja pa nepokrivena ostaje samo razlika jednokrevetne sobe, odnosno doplata od 190 kuna po danu. Neslužbeno doznajemo da je Petračeva želja bila da na fizikalnu terapiju ide u Krapinske toplice, u blizini kojih su njegovi vinogradi i gorje, što je odbijeno.

Komentara 18

OB
-obrisani-
11:33 03.09.2010.

Kakvi su to zatvori gdje zatvorenici namjesto prikladne prugaste odjeće, nose odijela tipo Armani Boss i kravate tipo Croata, cipele ala Prada, obilaze toplice, a možda i javne kuće? Ah da, svakome prema zaslugama....

Avatar tkozna
tkozna
08:36 03.09.2010.

Naučio čovjek na zarađeno i uzima što mu pripada,modificirana Rojsova izjava bi glasila. Tko je mažnjavao mažnjava i sada!

IN
Indexid
08:26 03.09.2010.

Djecu cu uciti da kradu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije