Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pladnjem preko grani

Tri tjedna posluživat će u hotelima s pet zvjezdica

'04.06.2010., Koprivnica, Hrvatska - Ucenici Srednje skole Koprivnica koji se skoluju za konobare stjecat ce prakticna znanja u Madjarskoj. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
09.06.2010.
u 14:30

- Učit će načine posluživanja - bečki kad je sve na tanjuru, francuski kad se gost sam posluži ili ruski kad se pred njim reže hrana -kaže Dragutin Jeđud

Petorica će budućih konobara, učenika 1. razreda Obrtničke škole u Koprivnici polirati čaše, miješati koktele, učiti načine posluživanja u hotelima s pet zvijezdica u Budimpešti.

Spremni za izazov

Agencije za mobilnost i programe EU, prihvatila je Leonardo da Vinci projekt Obrtničke škole, pod nazivom Pladnjem preko granica.

- Projekt smo im poslali prje dva mjeseca i i osvojili 90 od mogućih 115 bodova. Cilj nam je mobilnost učenika u stručnoj praksi. Pronašli smo parntere u Budimpešti, a kako ih nitko od nas ne prati, jačat će samostalnost i razvijati komunikacijske vještine - kaže Ljiljana Mihalec, autorica projekta.

Konobari će tamo boraviti tri tjedna u listopadu, a morat će komunicirati na engleskom jeziku.

Praktikanti Matija Ištvanović, Kristijan Janči, Ivan Ferenčić, Dominik Glavina, Valentin Salaj i Mihael Kišiček jedva čekaju da se okušaju u novim vještinama, no jedan od njih ipak neće ići, već služi kao rezerva, ali tko će ići odlučit će profesori prema volji, zalaganju i ocjenama.

- Vjerujem da su spremni za izazov te da će se dobro snaći, jer sada smo ubrzali učenje praktičnog dijela nastave, a na prvoj se godini rade načini posluživanja - kaže Dragutin Jeđud, prof. ugostiteljskog posluživanja.

Navikli na rad

Praktikanti će raditi osam sati dnevno, što kažu da su već navikli, jer idu na praksu u koprivničke ugostiteljske objekte.

- Želio bi se iskušati kao barmen za šankom i miješati koktele, a već imam iskustva na terasi u Pivnici - kaže Mihael Kišiček.

- Tamo će asistirati kod posluživanja, a možda i posluživati ako im dozvole. Usavršavat će načine - primjerice bečki način kad se sve poslužuje na tanjuru, francuski kad se gost sam poslužuje ili pak najteži ruski kad gost bira što želi, a konobar pred njim reže primjerice pečenu patku - objašnjava Jeđud te dodaje da su oni 18. generacija konobara, a 80 posto njih radi u struci. Za realizaciju projekta škola je od EU dobila šest tisuća eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije