Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija obitelji Vidaček

Tri tjedna čekaju objašnjenje od čega je umro njihov mali Luka

Obitelj Vidaček
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
13.02.2015.
u 13:00

Luku je ekipa 50 minuta oživljavala na putu do zagrebačke bolnice

Oko 6.30 sati, 10. siječnja, Biserko i Ljiljana Vidaček igrali su se sa svojim desetomjesečnim Lukom. Trogodišnji Jan još je spavao, otac Biserko potom je otišao u šumu, a mama Ljiljana vratila je pospanog Luku u krevet.

Zle slutnje

– Nešto me vuklo gore, došla sam i vidjela da nekako čudno leži, rukice su mu bile previše opuštene. Digla sam ga i nije reagirao, brzo sam istrčala susjedi, zvale smo Hitnu i nismo je dočekale pa smo im rekli kojim autom krećemo same – opisuje Ljiljana Škvarić Vidaček zastrašujuće jutro kada je njezina obitelj posljednji put bila na okupu u obiteljskom domu u jednom zagorskom mjestašcu. Maleni Luka preminuo je 21. siječnja na zagrebačkom Rebru, a nalaz obdukcije njegovi roditelji još čekaju. Dječakovo tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu odakle nismo mogli dobiti odgovor o postupku ove obdukcije i kada roditelji mogu očekivati njezin nalaz. Upućeni smo da nazovemo ujutro, a Biserko i Ljiljana broj koji imaju zapisan na papiriću zovu posljednja tri tjedna. Njihov je Luka rođen kao zdravo dijete teško 3,750 grama i uredno je napredovalo, što je potvrdila i njegova pedijatrica iz Ivanca dr. Bojana Ričko Kovačić. U ordinaciji te liječnice roditelji i Luka bili su dan prije tog 10. siječnja na redovitom sistematskom pregledu na kojem je cijepljen.

– Dijete je dobilo treću dozu cjepiva prema kalendaru cijepljenja. Bio je zdravo dijete i ono što ja znam je da je Luka dan prije cijepljen prema svim pravilima – rekla je dr. Ričko Kovačić.

Na otpusnom pismu KBC-a Zagreb kao uzrok smrti navedena je iznenadna dojenačka smrt djeteta koje je u tu bolnicu dovezeno varaždinskom Hitnom. Temperatura mu je bila 32 stupnja i liječnici su nam rekli da je pothlađen. Mi smo Hitnu pomoć sreli na putu, oživljavali su ga 50 minuta u vozilu i odvezli u Zagreb – opisuju roditelji što su proživjeli. Majka se tada onesvijestila i po nju je došlo drugo vozilo Hitne, a Luku su vidjeli poslije na Rebru u koji su išli svaki dan.

U idućih deset dana tamo su dobivali niz različitih informacija među kojima i, kako opisuju, da Luki nema spasa i kako samo čekaju da mu, kažu Biserko i Ljiljana, “prestane kucati srčeko”. To se dogodilo 21. siječnja kada su ih nazvali iz bolnice i rekli da je dječakovo tijelo na patologiji. Međutim, nije bilo tamo nego je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu gdje je i danas i odakle ovi roditelji čekaju vijest što se dogodilo njihovu dotad zdravom djetetu.

Službeni odgovor

Vezano uz Vaš upit, izvješćujemo Vas da smo u obvezi poštivati odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenta, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu i drugih pozitivnih propisa te internih akata Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Slijedom gore navedenog, nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit – odgovorili su s Rebra na naš upit o uzrocima smrti.

>> Istraga zbog smrti bebe: Sestra je telefonom rekla da ne dolazimo

Komentara 8

Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
14:32 13.02.2015.

A da nije cijepivo krivo za djetetovu smrt?

DO
Dolinski
14:36 13.02.2015.

Gdje se mogu naći i pročitati istraživanja na osnovu kojih je RH odobrila cijepiva koja je odobrila? Koja je garancija da su cijepiva koja su korištena za provedbu tih istraživanja jednake kvalitete koa cijepiva koja se na kraju korista na našoj djeci? Zašto su ovakve osnovne informacije uskračene običnim građanima?

BA
bajo2
15:05 13.02.2015.

nalazi od obdukcije mogu trajati duze.birokracija,sam sam dozivio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije