Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenski izbori

Tri tjedna do drugog kruga mogu sve okrenuti

borut pahor,danilo türk,milan zver
Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL
10.11.2012.
u 12:00

Autor je dugogodišnji novinar, urednik subotnjeg priloga ljubljanskog lista Delo. Surađivao s Mladinom, Tribunom

Kampanja za predsjedničke izbore u početku je bila očekivana, ali u posljednjih deset dana, kako se približava 11. studenoga, zaoštrila se. Najveći dio posvećen je odnosu prema vladajućoj koaliciji Janeza Janše. Spekulira se i da bi Janša mogao odigrati važnu ulogu u drugom krugu u koji bi, prema anketama, trebali ući aktualni predsjednik Danilo Türk i Borut Pahor i da bi Janša tada mogao podržati Pahora.

Međutim, Janša je nepredvidljiv, a osim toga, pitanje je bi li njegova podrška značila i da bi birači koji podrže Milana Zvera u drugom krugu dali glas Pahoru. Međutim, to ne znači i da će Pahor, bude li izabran, biti nekritičan prema Janšinoj vladi. Do sada, neke je poteze vlade hvalio, neke kritizirao, a u cijeloj kampanji vladine protukrizne mjere najvažnija su tema.

Treći kandidat Milan Zver, koji ima 25 posto podrške, pokazuje koliko je desnica slaba. Izabrali su nekarizmatičnog kandidata koji nije uspio okupiti desne birače. Bilo je jasno da nema izgleda ni protiv Türka ni protiv Pahora. Türkov mandat obilježila je njegova sklonost prema ceremoniji, on je u Sloveniju pozvao kraljicu Elizabetu. Ipak, tu svoju sklonost ceremoniji prakticirao je na način koji nije prešao granicu dobrog ukusa, to nije bilo vulgarno. Puno je pažnje posvećivao vanjskoj politici, uspio je poboljšati odnose s Italijom. Kad mu se prigovara da je blijed političar, zaboravlja se da je on po profesiji dugogodišnji diplomat, govori diplomatski, ali bude ipak često posve jasan, kad to želi, kad misli da je važno.

Türk je bio u sukobu s Janšinom vladom i na početku svog mandata i sada. Pahor je u kampanji neformalnim pristupom uspio pridobiti dio birača. Ipak, do drugog kruga, koji će se održati 2. prosinca, ostaju tri tjedna, što je puno vremena i do tada se svašta može dogoditi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije