Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOLJ U JASLICAMA Bivši kolege i susjedi opisuju zločinca kao inteligentnoga, povučenoga i iz tople obitelji

Tri psihijatra pregledavaju 'Jokera'

VL
Autor
Stojan De Prato
25.01.2009.
u 16:35

Dva dana nakon napada mladića lica obojanoga kao lik Jokera iz filma “Batman” na jaslice u istočnoflandrijskome Sint Gillisu, gdje je zaklao dva novorođenčeta i njihovu odgojiteljicu a izbo još desetero dojenčadi i dvije odgojiteljice, do javnosti dopiru prvi konkretni podaci o zločincu.

Radio u skladištu
Već se doznalo da ima 20 godina i da živi u 15 km udaljenom Sinaaiju, u općini Sint Niklaas, a danas je objavljeno da se zove Kim de Gelder, da stanuje kao samac u novogradnji, u četvrti u kojoj uglavnom obitavaju mlade obitelji s djecom, da ne posjeduje automobil i da svuda ide biciklom. Opisuju ga kao “samotnjaka koji odbija dodire sa susjedima”. Nezaposlen je otkad je prije dva tjedna bez objašnjenja dao otkaz u skladištu opreme za prodavaonice prehrambenim namirnicama u Waasmunsteru.

Bivši kolege iz skladišta opisali su ga kao “pametnoga” i “ovisnika o filmovima”, “samozatajnoga”, čovjeka koji “nije otkrivao mnogo o svome karkteru”. Potječe iz “tople obitelji u kojoj se roditelji dobro skrbe o djeci”, pričaju njihovi susjedi, a iz roditeljskoga doma odselio se prije nekoliko mjeseci.

Prema riječima bivših kolega iz srednje tehničke škole u Sint Niklaasu, gdje se školovao za pomoćnika u ljekarni, “inteligentan je, ali tih”, te se “s vremena na vrijeme znao čudno ponašati”. Razrede je prolazio bez teškoća, a maturirao je 2006. godine. Slušao je “gotičku” glazbu.

Tri psihijatra
Na konferenciji na novinare glavni istražitelj Christian du Four nije mogao reći ništa više o motivima napada, jer ubojica “ne surađuje u istrazi niti je priznao zločin”. U trenutku uhićenja imao je naprtnjaču, a u njoj nož sa 30 cm dugom oštricom, sataru i lažni pištolj, a ispod odjeće nosio je pancirku. Imao je kod sebe i cedulju s adresama još triju jaslica.

Istražitelji su angažirali tri psihijatra da pregledaju uhićenika i sastave izvještaj o njegovu stanju. U utorak bi se prvi put trebao pojaviti na sudu i izjasniti se osjeća li se krivim.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije