Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LABORATORIJSKI NALAZI:

Tri nova slučaja ospica, jedan s RTL-a

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
25.09.2019.
u 20:33

Novi laboratorijski nalazi potvrdili su očekivano širenje epidemije ospica, od početka godine u Zagrebu 36 oboljelih, većina nije uopće ili je cijepljena nepotpuno.

Još su tri laboratorijska nalaza potvrdila tri nova slučaja ospica u Zagrebu pa ih je od početka godine zabilježeno ukupno 36 u glavnom gradu, potvrdila nam je dr. Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Zaraženi uglavnom odrasli

– Jedan od troje oboljelih bio je u kontaktu s oboljelim osobama s RTL-a – doznajemo od dr. Jelene Bonete, epidemiologinje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”. Novi slučajevi oboljelih prijavljuju se ovih dana samo u Zagrebu. Tijekom 2019. zabilježeno je 14 oboljelih ljetos u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Brodsko-posavskoj, dvoje u Zadarskoj i jedna osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ti su slučajevi epidemije i grupiranja bolesti uspješno zaustavljeni.

Kad je riječ o pojmu “epidemija”, dolazi do zabune jer vlada mišljenje da znači isključivo masovna oboljenja. No, objašnjavaju epidemiolozi, 2-3 oboljelih predstavlja grupiranje bolesti, dok se više od toga, npr. desetak i više, već smatra epidemijom manjih razmjera.

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Među oboljelima u Zagrebu devet je slučaja importirano, odnosno zarazu su stekli izvan RH, 14 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s prethodno oboljelima od ospica, a za desetero oboljelih ne može se utvrditi jesu li zaraženi izvan zemlje ili u njoj. Za najnovija tri slučaja potvrđena u ZZJZ-u “A. Štampar” nisu nam stigli reći jesu li bili u kontaktu s oboljelima, kao ni jesu li cijepljeni. Dvanaest je oboljelih necijepljeno, petero je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), dvije su osobe uredno cijepljene, a cjepni status 14 osoba je nepoznat.

Oboljeli su većinom odrasle osobe, petero je djece u dobi do četiri godine i troje do 14 godina. Inače je cjepni obuhvat u Gradu Zagrebu zadovoljavajući: 2018. cijepljeno je 95,8% djece u primovakcinaciji (s navršenom jednom godinom života) i 94,8% djece u revakcinaciji (pri upisu u prvi razred osnovne škole).

Necijepljenje razlog i u EU

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od 1. 8. 2018. do 31. 7. 2019. u zemljama EU/EEA od ospica je oboljelo 13.113 osoba. Najviše od ožujka do svibnja 2019., a za 63% oboljelih u kojih je poznat cjepni status, čak 69% nije nikad cijepljeno, a 19% cijepljeno je samo jednom dozom cjepiva protiv ospica.

Video: Demografska slika Hrvatske

Komentara 2

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
00:05 26.09.2019.

Kad se dječja bolest preboli u dječjoj dobi stekne se imunitet za cijeli život.

LA
larala
07:01 26.09.2019.

iz svega ovoga vidljivo je da cjepivo protiv ospica nije nikakva zaštita niti je učinkovito jer oboljeti mogu i cijepljeni. zato pustite mantre o važnosti cjepiva bar što se tiče ospica. usput, ospice su dječja bolest, ništa više niti manjee opasnije od kozica i nema potrebe za dizanjem panike već je dovoljno samo uputiti ljude da obavezno skidaju temperaturu jer uslijed visoke temperature može doći do konvulzija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije