Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tri milijuna eura čeka najbolje startupove

U devetu generaciju inkubatorskog programa primljeno je osam novih stratup timova koji već rade u ZIP-ovim prostorima na Kajzerici
27. ožujka 2016. u 11:22 2 komentara 1073 prikaza
Saša Cvetojević
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U inkubatorski program Zagrebačkog inkubatora poduzetništva primljeno je osam novih startup timova koji su se već smjestili u prostore ZIP-a.

Početkom veljače ispraćena je osma generacija startup timova na njihovom Demo dayju, Appetit je primio investiciju direktno od ZIP-a, a Wemy od ZIP-ovog mentora i poslovnog anđela Hrvoja Prpića, a sada kreće nova generacija inkubatorskog programa.

Sam inkubatorski program temelji  se na Lean startup metodologiji i bogatim iskustvima lokalnih i inozemnih mentora. Riječ je o intenzivnom četveromjesečnom edukacijskom programu s mnoštvom radionica uz praćenje napretka projekata koji rade iz ZIP-ovog prostora na Kajzerici, opremljenog svime potrebnim za rad i razvoj proizvoda.

ZIP je nedavno potpisao strateško partnerstvo s dva venture capital fonda, austrijskim Pioneers Venturesom i Speedinvestom. Za startupe koji prođu ZIP inkubator to znači pristup većem financiranju nego je to dosad bilo: do 125.000 eura u pre-seed fazi i do tri 
milijuna eura u ranoj fazi i fazi rasta startupa
.

Timovi koji prođu inkubatorski program mogu ostvariti početnu investiciju od 100.000 kuna direktno od ZIP-a, zahvaljujući uspješnoj “equity crowdfunding” kampanji na platformi Seedrs.com kojojom je od 190 investitora sredinom 
prošle godine prikupljeno 68.700 funti, odnosno 660.000 kuna.

Dosad su takve investicije ostvarili sljedeći ZIP timovi: Appetit, Thorium  A+,  SnapTap  i  Tutotod,  a vanjski investitori pomogli su timovima Wemy, MobiCon, Fashable, Colomb.io, HockeyCoachVision, Greenpie, Tourism4me i Madbarz.

U devetu generaciju ZIP inkubatorskog programa primljeni su sljedeći timovi:

Canelio nudi moderni način za edukaciju vašeg psa, a ChildCare je mobilna aplikacija za pronalazak najboljih ustanova za čuvanje djece. Clubble je DJ booking platforma koja pomaže DJ-evima da na brži i lakši način izgrade svoju karijeru.

Dicey izrađuje unikatne ručno rađene društvene igre, a Mellon je prva online gaming akademija za edukaciju profesionalnih gamera.

PerChapter.me je self publishing platforma koja piscu preko StoryTree featurea omogućava stvaranje interaktivnih pisanih svjetova, a čitatelju njihovo istraživanje, poglavlje po poglavlje.

SpotOut omogućuje da trenutke koje proživljavate podijelite s prijateljima kroz live video streaming, a Wishster je mobilna aplikacija koja pomaže pronaći prave darove za prijatelje.

Sad se čeka objava koji su timovi primljeni u ZIP-ov novi akceleratorski program, ostvaren u suradnji s mStartom, tvrtkom iz Agrokor koncerna, a koji podrazumijeva i početnu investiciju od 100.000 kuna. U ZIP-u kažu da su još u procesu razgovora s mStartom i potencijalnim timovima te da će uskoro krenuti i taj program.

>> Poduzetnički inkubator: Prilika mladim poduzetnicima da krenu s poslom
 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Deleted user:

    Kakav inkubator, kakvo poduzetništvo ... Treba prvo raščistiti to leglo nitkova u Saboru, promijeniti zakone, zaštititi domaću proizvodnju carinama - tek onda se može naprijed!

  • kritičar_2:

    Prestanite nas silovati sa sitnim lopovima iz zg. inkubatora.Šta su to oni smislili,osim što su drpili malo eura iz državne kase i EU fondova?