Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠTAJ EUROPOLA

Trgovinu kokaina preuzimaju sve više Balkanci, narko-scena postaje sve nasilnija i konkurentnija

Dubrovnik: Policija održala konferenciju za medije nakon rekordne zapljene droge
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
10.09.2021.
u 09:31

Iako su mnoge pošiljke otkrivene od strane snaga zakona, još i više njih prođe ispod radara i završi u rukama mušterija.

Tržište kokaina u Europi biva sve nasilnije i konkurentnije, a sve značajniju ulogu u tom lancu ima i Hrvatska, stoji u najnovijem izvještaju Europola o promjenama na europskoj narko-sceni. Jedna od bitnih promjena za koje se opravdano može očekivati i dalekosežne posljedice je i sve veća uloga kriminalaca s područja Balkana koji pomalo istiskuju talijansku mafiju. 

- To je posljedica proračuna zločinačkih organizacija i velikih zapljena koje su ostvarile kolege u zapadnoeuropskim pomorskim lukama, da je isplativije preusmjeriti na ulazne luke gdje je možda lakše prokrijumčariti drogu - rekao je voditelj Službe kriminaliteta droge MUP-a Dražen Rastović za RTL.

Izvještaj navodi kako ‘Ndranghete i Camorre su i dalje važni dio narko-scene, ali igrači iz balkanskih zemalja jačaju prisutnost u zemljama proizvođačima u Južnoj Americi. Preko svojih ljudi mogu izravno kontrolirati pošiljke kokaina kako bi potom po dolasku u Europu distribuirali u zapadne zemlje, ali i na profitabilna tržišta u Aziji. Pretpostavlja se da je balkanska narko scena odgovorna za 60 posto kokaina koji ulazi u Europu.

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

To potvrđuju i podaci o zapljeni. U 2018. zaplijenjeno je oko 110 kilograma u 455 zapljena, 2019. tek 16 kilograma u još više, 575 zapljena, 2020. 60 kilograma u 347 zapljena, a u prvih osam mjeseci 2021. čak 667 i pol kilograma u 289 zapljena. 

Iako su mnoge pošiljke otkrivene od strane snaga zakona, još i više njih prođe ispod radara i završi u rukama mušterija. 

- Preostaje samo izbalansirana bitka sustava represije i sustava prevencije. Nije sve u sustavu prevencije i liječenja, veliki dio te borbe je u sustavu represije, jer bez toga ne ide - rekao je Dražen Rastović.

VIDEO: Policija se oglasila o rekordnoj zapljeni kokaina

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije