Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pacifičke zemlje potpisale trgovinski sporazum bez SAD-a

Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) smanjit će carine u zemljama koje zajedno čine 13 posto globalne ekonomije, s ukupnim BDP-om od 10 bilijuna dolara.
09. ožujka 2018. u 07:43 1 komentara 814 prikaza
Potpisan trgovinski sporazum bez SAD-a
Foto: Reuters/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Jedanaest zemalja koje izlaze na Tihi ocean, među kojima su Japan i Kanada, potpisalo je jučer u Čileu sporazum o slobodnoj trgovini bez SAD-a, poslavši, kako je rekla jedna od čelnica, snažan signal protiv protekcionizma i trgovinskih ratova.

Trump protiv Merkel i Macrona Kaznene carine Trump pokrenuo svjetski trgovinski rat: evo što prijeti

Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) smanjit će carine u zemljama koje zajedno čine 13 posto globalne ekonomije, s ukupnim BDP-om od 10 bilijuna dolara. Sa Sjedinjenim Državama taj bi udio iznosio 40 posto. "Danas s ponosom možemo zaključiti ovaj proces, šaljući snažan signal međunarodnoj zajednici da su otvorena tržišta, gospodarska integracija i međunarodna suradnja najbolje sredstvo za stvaranje ekonomskih prilika i napretka", rekla je čileanska predsjednica Michelle Bachelet.

Potpisan trgovinski sporazum bez SAD-a
1 / 8
Potpisan trgovinski sporazum bez SAD-a

Sporazum je potpisan nakon što je Trump ranije u četvrtak najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD, za što su druge članice Međunarodnog monetarnog fonda rekle da bi moglo pokrenuti globalni trgovinski rat. Izvorni sporazum 12 država, poznat kao Transpacifički sporazum (TPP), prošle je godine Donald Trump odbacio tri dana nakon inauguracije, rekavši da to čini u cilju zaštite radnih mjesta u SAD-u.

Ugovor je promicao Washington za vrijeme predsjednika Baracka Obame, te je potpisan u veljači 2016. nakon godina pregovora između 12 zemalja koje imaju pristup Tihom oceanu: SAD-a, Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Singapura i Vijetnama.

Preostalih 11 zemalja bez SAD-a finaliziralo je revidirani sporazum u siječnju, a stupit će na snagu kada barem šest članica dovrši njegovu ratifikaciju, moguće prije kraja godine. Revidirani sporazum isključuje neke odredbe izvornog TPP-a koje su tražili pregovarači SAD-a, uključujući pravila za snažniju zaštitu intelektualnog vlasništva farmaceutskih tvrtki.

U siječnju je Trump, koji je zaprijetio i da će povući SAD iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), rekao na Svjetskom gospodarskom forumu u Švicarskoj da je moguće da se Washington vrati u TPP ako postigne bolji dogovor. No novozelandski ministar trgovine je rekao da to u skorije vrijeme nije vjerojatno, dok je Japan rekao da bi izmjena sporazuma sada bila vrlo složena. Sporazumom se predviđa ukidanje carinskih i necarinskih prepreka, poput uvođenja zajedničkih normi u nekoliko sektora aktivnosti između tih 11 zemalja koje okupljaju gotovo 500 milijuna osoba.

wall street, dionice, burza Stanje na tržištu Svjetske burze pale, prijete trgovinski ratovi i rast kamata Trump ponovno izazvao na Twitteru Trump na Twitteru: "Trgovinski ratovi su dobri i lako ih je dobiti" Donald Trump najavio je povećanje carina na Twitteru Stižu reakcije iz cijelog svijeta Trgovinski partneri prijete protumjerama nakon Trumpove najave carina na uvoz čelika i aluminija
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Avatar superhik74
    superhik74:

    Podsjetite me, tko je ono izoliran, Rusija ? Hmmm...uvozne carine na aluminij i celik, zid prema Meksiku, zabrana uvoza kineskih telefona Huawei, najava carina za Europske automobile. Sami u UN-u za ambasadu u Jeruzalemu. Ali Rusija je ta "izolirana"...