Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trgovanje s velikima platili glavom

Koalicije su bile sinonim za preživljavanje malih stranaka, do proteklog vikenda
24. ožujka 2016. u 00:05 24 komentara 5553 prikaza
branko hrg
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Manjim ili nekada velikim i utjecajnim, a onda posrnulim političkim strankama, koalicije s moćnijima od njih uglavnom štošta donose. Pokoje mjesto u Saboru, ako je trgovina bila osobito dobra zalomi se i koja ministarska fotelja, nađe se tu mjesta i za čelne pozicije u javnim tvrtkama, ali najviše od svega koaliranje s velikima omogućava kakvu-takvu vidljivost, prisutnost i preživljavanje na aktualnoj političkoj sceni.

Čelnici malih ili onemoćalih stranaka takve koalicije smatraju uspjehom, usput time rješavaju i svoj osobni status na političkoj šahovskoj ploči. Uglavnom, u nas su koalicije sinonim za uhljebljivanje i preživljavanje ili za bilo kakvu korist. No, protekli je vikend pokazao da upravo koaliranje za nekoga može biti pogubno.

Udaljavanje od načela 

Šefovi dviju stranaka – Nansi Tireli i Branko Hrg – koalicijskih partnera i lijeve i desne političke opcije, ostali su nakon unutarstranačkih izbora bez predsjedničkih pozicija iako su svojim strankama koalicijskim trgovanjem omogućili opstanak u Saboru. Izgleda da im se baš to sitničarsko koaliranje najviše obilo o glavu i koštalo ih šefovanja u Laburistima i HSS-u. Oboje su postali – bivši predsjednici stranaka.

A nasljednici im spočitavaju mnoge grijehe, pa i koaliranje. Tako novi čelnik Laburista Tomislav Končevski svojoj prethodnici zamjera udaljavanje od osnovnih načela stranke pa su se Laburisti “utopili u koaliciji koja za njih trenutačno nije dobra”. Dodaje da Laburisti više i nisu u koaliciji sa SDP-om jer je ta koalicija postala oporba.

Nije mu čak ni žao što se ta koalicija nije uspjela dogovoriti s Mostom i tako osvojiti vlast jer, kaže, ovih se dana vidi da se ono što sad imamo pretvara u kaos. Koalicijskim žicanjem nije zadovoljan ni novi šef HSS-a Krešo Beljak. Tvrdi da kao potpredsjednik stranke uopće nije bio uključen u pregovore o koalicijskom sporazumu s HDZ-om, o čemu je sve doznavao iz medija.

– Ne zanima me ono što u vlasti dobivamo, nego samo ono što sami zaslužujemo. HSS nije imao politiku, bili smo isključivo trgovačka stranka. To više neće biti slučaj – kazao je Beljak.
Pokazuju li ova dva svježa primjera da su koalicije, nastale iz čiste koristi, zaista počele ubirati i svoje političke žrtve, one čiji potpisi i stoje na koalicijskim ugovorima?

Pogodbeno prikrivanje

– Obje su te stranke svedene u Saboru samo na osnivanje klubova, i to milošću koalicijskih partnera. To su stranke koje više nemaju ni svoju bazu ni glasače i na životu ostaju samo koaliranjem. Srednji sloj tih stranaka procjenjuje da Tireli i Hrg nisu spriječili silazni trend stranaka. Koaliranjem su to možda prikrili, ali ne i sakrili. Prisutnost u Saboru osigurali su koalicijskim pogodbama, no za srednji sloj njihovih stranaka to nije dovoljno jer time nisu dobili pozicije koje su očekivali – kaže politolog Ivan Rimac dodajući da stranke postoje zbog osvajanja vlasti, ne zbog preživljavanja, a kada je stranka u vlasti, ali nema gotovo nikakav utjecaj, to znači da nije uspješna, što onda ide na dušu onima koji su takve loše koalicije i sklapali. 

Politolog Berto Šalaj nije do kraja siguran da su B. Hrg i N. Tireli maknuti s vrha svojih stranaka baš zbog koaliranja, više mu se čini da je to zbog rezultata tih koaliranja.

– U HSS-u smatraju da tim koaliranjem nisu dovoljno dobili, a to je opet dogovarao Branko Hrg – kazao je Šalaj. •

>> Novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak: 'Dosta je laži i obmana u hrvatskoj politici'

>> Tomislav Končevski novi predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada

 

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • osica:

    Laburisti su prošlo svršeno vrijeme, a Tireli je trgovinom ostala u saboru.

  • miljenko123:

    Nevjerojatno da je novi sef HSSa bivsi osudeni kriminalac (8 mj zatvora radi krade suncanih naocala, radio kaseta, sokni i par stotina kuna), kuda sve to vodi?

  • kapelica:

    Mene ove stranke podsjećaju na ono Glasajte za mene jer će meni biti bolje a vama isto