Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Treneru, ne mogu danas na karate. Vrcam med!

'pcele1_nnn_ziv_10072010'
''
15.01.2011.
u 11:35

- Planiramo se ozbiljnije baviti pčelarstvom i medarstvom, pogotovo kad uđemo u Europsku uniju. Zasad se teško odlučiti za veće investicije i napuštanje sigurnog radnog mjesta - kaže Vladimi



Dvije Zlatne žlice, nagrade za kvalitetu meda, osvojilo je već obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kučan iz Donjeg Vidovca. Kako im je krenulo, mogli bi lako osvojiti set od šest ili osam i više žlica koje svake godine dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom. Nagradu su dvije godine za redom dobili za bagremov med, a ponosni su i na diplome za medne likere s kupinama i višnjama te medni liker pripravljen od više vrsta meda. A za sve je kriv – tast!

- Prve dvije košnice s pčelama dao mi je tast Zlatko Ujlaki, onako za probu. Da vidi hoću li se snaći. I snašao sam se! Dopalo mi se pčelarenje i s vremenom sam povećavao broj košnica. Skupljao sam po Međimurju stare koršnice i preuređivao ih. Danas ih imam 80 - kaže Vladimir (40). Ni njemu, a ni supruzi Aniti (35), pčelarstvo i proizvodnja meda nisu osnovni izvor prihoda. Oboje rade, on u čakovečkoj bolnici, a ona u ljekarni. Med i medicu proizvode u slobodno vrijeme. To im je zapravo hobi, pa nemaju veće količine za ozbiljniji nastup na tržištu. - Planiramo se ozbiljnije baviti pčelarstvom i medarstvom, pogotovo kad uđemo u Europsku uniju. Zasad se teško odlučiti za veće investicije i napuštanje sigurnog radnog mjesta - kaže Vladimir, koji je o pčelama i njihovu uzgoju učio iz knjiga. I još uči, na seminarima koji se održavaju u udruzi Agacija, čiji je član. Pčele drže u košnicama u svom dvorištu i kod bake. Vode ih na pašu u vrijeme cvatnje repice i bagrema, a na kestenove idu u Podravinu. Na svom su zemljištu posadili faceliju, jednogodišnju biljku čiji cvjetovi privlače pčele. Nemalo su se iznenadili kad su od poljoprivredne inspekcije dobili kaznu zbog - neobrađenog poljoprivrednog zemljišta! Na ideju da se okušaju i u proizvodnji medice došli su nakon stručnog putovanja pčelarima u Beograd. I u proizvodnji rakije postigli su velik uspjeh, što potvrđuju i diplome. Pomažu im sinovi Neven (15) i Aleksandar (5). Neven je vrsni karatist, državni viceprvak u svojoj kategoriji. - Ponekad se muči kako uskladiti vrcanje s treningom. Kako treneru i kolegama reći da ne može doći jer vrca med - smije se mama Anita. Kučanovi kažu da su priznanja rezultat pravilnog načina postupanja s pčelama i tradicionalnog načina uzgoja, bez previše “kemije”. - Pčelama moraš dati što traže, pa će i one tebi uzvratiti istom mjerom - kaže Vladimir. Velika im je želja na bakinom dvorištu jednog dana otvoriti suvenirnicu s proizvodima od meda. Bilo bi to osvježenje u turističkoj ponudi donjeg Međimurja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije