Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trećina roditelja u RH ne zna da tući dijete nije zakonom dopušteno

Oko 30 posto ispitanih stručnjaka u školama i dječjim vrtićima ne znaju da ih u Hrvatskoj zakon obvezuje na prijavu kršenja djetetovih prava, dok je svim ispitanicima zajedničko nepovjerenje u sustav i provedbu propisa i zakona
07. listopada 2014. u 15:00 19 komentara 1991 prikaza
nasilje, tribina
Foto: Udruga roditelja Korak po korak

Opsežno istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 6000 ispitanika tijekom proteklih mjeseci provela je Udruga roditelja ''Korak po korak“ u okviru projekta ''Osnažimo pravo djece da budu sigurna“. Istraživanje ukazuje na zabrinjavajuće rezultate u području poznavanja i primjene propisa kojima se štiti dijete od nasilja u obitelji.

Tako je gotovo polovina mladih ispitanika i trećina ispitanih roditelja izjavila da ne znaju da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zakonom zabranjeno. Gotovo 40 posto mladih izjavilo je da će kao roditelj koristiti tjelesno kažnjavanje kada dijete to zasluži što ukazuje da mladi nisu pripremljeni za pozitivne oblike roditeljstva. Oko 30 posto ispitanih stručnjaka u školama i dječjim vrtićima ne znaju da ih u Hrvatskoj zakon obvezuje na prijavu kršenja djetetovih prava, dok je svim ispitanicima zajedničko nepovjerenje u sustav i provedbu propisa i zakona.

Mladi smatraju da su sigurni

Ovo su samo neki nalazi istraživanja koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela u partnerstvu s udrugama Alfa Albona iz Labina, Feniks iz Dubrovnika, Portal Alfa iz Belišća i U.Z.O.R. iz Rijeke te u suradnji s Istarskom županijom i gradovima Dubrovnikom, Belišćem, Labinom, Rijekom i Zagrebom. Istraživanje je provedeno na području pet hrvatskih županija – Dubrovačko-neretvanske, Osječko-baranjske, Istarske, Primorsko-goranske i Grada Zagreba. Rezultati istraživanja predstavljeni su jučer u okviru okruglog stola na temu „Sigurnost djece (ni)je moj posao?“, na kojem su sudjelovale dr. sc. Arijana Mataga Tintor iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Velike Gorice te psihologinje Marina Trbus i Gorana Hitrec iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

U okviru projekta ''Osnažimo pravo djece da budu sigurna' udruga provodi brojne aktivnosti kojima je cilj jačanje prava djece da budu sigurna od nasilja, u čemu glavnu ulogu imaju otvaranje i jačanje dijaloga svih uključenih u zaštitu prava djece, od lokalnih udruga preko lokalnih i regionalnih uprava do javnih institucija i pružatelja usluga.

Rezultati upitnika koji su ispunjavali mladi, učenici srednjih škola, pokazali su tako da čak 64 posto srednjoškolaca u svojim školama pronalaze prostor u kojem mogu razgovarati s osobom od povjerenja, čime su dali do znanja kako je nužno nastaviti razvijati resurse u školama koji mogu i trebaju imati značajnu ulogu u prevenciji nasilja. Mladi su ocijenili da je njihova okolina sigurna, no istovremeno je više od 30 posto izjavilo da smatraju da je većina njihovih vršnjaka doživjela fizičko nasilje u obitelji, odnosno više od 36 posto da su njihovi vršnjaci doživjeli nasilje od svojih vršnjaka, čime su pokazali da se njihova granica tolerancije prema nasilju i onome što smatraju nasiljem spušta. Zabrinjava i činjenica da su mladi ocijenili da poneki šamar neće ugroziti razvoj djeteta te navode da je najveći broj roditelja barem jednom u životu fizički kaznio dijete. Na poziv da iskažu svoje mišljenje o tome što bi moglo pomoći u borbi protiv nasilja, mladi najčešće navode ''Da me roditelji prestanu tući i maltretirati“, odnosno''Da roditelji koji zlostavljaju djecu dobiju kaznu i da to više ne rade“.

Svaki peti roditelj sudjelovao u nasilju

Time šalju jasnu poruku da žele da njihova okolina prepozna kad je dijete žrtva obiteljskog nasilja i pomogne mu.

Kad je riječ o roditeljima, zabrinjava činjenica da je tek svaki peti roditelj u istraživanju sudjelovao u nekom obliku edukacije o nasilju tijekom protekle godine. Po pitanju očekivanja od ustanova, roditelji su pokazali kako nemaju previše povjerenja u sustav. Više od polovice izjavilo je da smatraju kako nakon prijave nasilja počinitelj neće biti primjereno kažnjen, a gotovo 40 posto smatra da sustav neće zaštititi dijete od daljnjeg nasilja.
Stručnjaci u školama na pitanje zbog čega ne prijavljuju nasilje nadležnim institucijama navode da nemaju povjerenje u podršku sustava, da smatraju kako će posljedice prijave biti štetnije od posljedica nasilja te da smatraju kako će time nanijeti djetetu više štete nego koristi.

Konačan rezultat projekta bit će izdavanje priručnika koji će sadržavati rezultate istraživanja, zaključke i preporuke za bolju provedbu zakona koji će štititi djecu od nasilja, a bit će namijenjen ključnim dionicima u zaštiti i promociji prava djece. Projekt „Osnažimo pravo djece da budu sigurna“ započeo je 1. srpnja 2013. i trajat će do 1. ožujka 2015. godine. Vrijednost projekta iznosi 749.022,64 kuna (100.486,00 eura), od čega Europska unija sufinancira iznos od 592.593,00 kuna (79.500,00 eura), dok ostatak financiraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu institucionalne podrške udruzi.

>>Muž pretukao ženu i teško je ozlijedio

>>Policija zbog nasilja u obitelji intervenira svaki dan 46 puta

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
 • prava istina:

  Ma koje lupetanje. Kladim se da večiina od ovih tzv. psihologa itekako svoje dijete polupetaju ako ništa drugo nego po guzi. Generacije su nam u katastrofalnom stanju, doslovno u rasulu. Djeca su "šefovi" u školama a nastavnici se ih boje. ... prikaži još! To je donijelo ovo idiotsko radikalno busanje da se ne smije dijete kazniti za svoju nepodopštinu. Naravno da sam protiv bolesnog mlaćenja i povrijeđivanje dijeteta, posebno malog, ali se mora znati razlika između fizičkog neprimjerenog kažnjavanja i odgojnog kažnjavanja. Nekada je u školama bilo nezavimislivo da se profesor boji balavaca a danas djeca i donose oružje i ubijaju profesore (poznati slučaj u Varaždinu). Dakle ovakove idiotske zakone donose neki "filozofi" koji sebe žele progurati sa svojim uštogljenim i filozofirajućim stavovima, a da su pritom domma sigurno u suprotnosti od svojih načela z akoje dobivaju pare. Dijete mora znati svoje granice a ovako ih ne stiće.

 • turko:

  zato i imamo takvu nasilnu djecu po školama jer pedagozi propisuju svoj odgoj.Ja bi takve problematične učenike skupio i pozva te pedagoge i nek rade s takvom djecom

 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  Mijenjaju se vremena sad roditelji bježe od kuće.