Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trećina Bugara živi u riziku od siromaštva

S tim se problemom suočava samo 12,5% Čeha, a Hrvatska ima 23% stanovnika u riziku od siromaštva
18. listopada 2020. u 14:00 8 komentara 576 prikaza
Sofija - ilustracija
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/2

U Europskoj uniji lani je 92,4 milijuna ljudi, ili njih više od petine, živjelo u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, prema podacima Eurostata.

Siromaštvo ALARMANTNI PODACI Trećina Hrvata živi na rubu siromaštva: Mnogi ne mogu priuštiti meso ili podmiriti neočekivani trošak

Bugari su neslavni rekorderi jer imaju gotovo trećinu građana (32,5%) koji žive u riziku od siromaštva, dok nasuprot njima Češka u EU ima najmanje građana koji žive u riziku od siromaštva, tek njih 12,5 posto. U prosjeku 21,1% građana EU živi u riziku od siromaštva, a Hrvatska je lošija od prosjeka Unije jer imamo 23% stanovnika u riziku od siromaštva.

No daleko od toga da smo najgori jer ispred nas je osam država s većim udjelom stanovnika u riziku od socijalne isključenosti. Nakon Bugarske najviše građana u riziku od siromaštva imaju Rumunjska (31,2%), Grčka (30,0%), Italija i Letonija (27,3%), uz napomenu da su podaci za Italiju iz 2018., te Litva (26,3%) i Španjolska (25,3%). Nešto lošija od nas je i Estonija, a na drugom kraju ljestvice države su u kojima je najmanje građana koji žive u riziku od siromaštva.

Nakon Češke, najmanje građana u riziku od siromaštva ima susjedna Slovenija (14,4%), koja je i po standardu i po uređenosti države daleko ispred nas. Slijedi Finska s 15,6 posto građana u riziku od siromaštva, zatim Danska (16,3%), Slovačka (16,4%), Nizozemska (16,5%) i Austrija sa 16,9% građana.

Europska konvencija o turizmu Europska konvencija o turizmu Koronakriza prilika je za brzu transformaciju, uvođenje digitalnih tehnologija i zelenija rješenja u turizmu

EU ima i 5,6 posto teško materijalno ugroženog stanovništva, što znači da si ne mogu priuštiti adekvatno grijanje u hladnijim mjesecima i platiti račune. Znatne su razlike u udjelu materijalno ugroženih u članicama EU pa, dok Bugarska ima čak petinu teško materijalno ugroženih stanovnika, a Grčka njih 16,2%, s druge strane Luksemburg i Švedska imaju tek 1,3% teško materijalno ugroženih, odnosno 1,8%. Uz te zemlje najmanje građana koji si ne mogu osigurati temeljne potrebe imaju Finska, Nizozemska, Danska, Njemačka, Austrija, Slovenija i Češka.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj si lani 6,6 posto građana nije moglo priuštiti grijanje u najhladnijim mjesecima. Također, kod nas više od trećine stanovnika teško i vrlo teško spaja kraj s krajem, a njih 48,6% ne može si priuštiti tjedan odmora godišnje za sve članove obitelji.

VIDEO: Sljedeći tjedan ističe moratorij na ovrhe! Vlada nije iskoristila pauzu za pronalazak rješenja: Dolaze nove ovrhe, stari problemi ostaju!

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?