Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARI NALAZI

Treći zub mamuta u Mohovu: Želimo park o ovim životinjama

U dolini mamuta pronašli su ostatke vunastog nosoroga i hijene, a mještani žele nastavak istraživanja
Foto: DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL/GORAN FERBEŽAR/PIXSELL
1/2
26.04.2020.
u 20:44

U dolini mamuta pronašli su ostatke vunastog nosoroga i hijene, a mještani žele nastavak istraživanja.

Već desetljećima mještani Mohova, iločkoga prigradskog naselja koje se nalazi na državnoj cesti prema Vukovaru, upozoravali su na brojne nalaze životinjskih kostiju koje su pronalazili tijekom radova oko sela.

Posljednjih godina o tome se još više govori, a najzaslužniji za to je Goran Popović (26) koji je ovoga tjedna pronašao još jedan zub vunastog mamuta. Prvi je pronašao 19. listopada 2012. godine dok je imao zemljane radove u zadnjem dijelu dvorišta obiteljske kuće.

Točno četiri godine poslije, čak i na isti datum, pronašao je i drugi zub vunastog mamuta, ali ovaj put izvan sela, u blizini ribnjaka. Treći zub pronašao je također u blizini ribnjaka, i to ovoga tjedna dok je kratio vrijeme prije nego se vrati na posao.

U prirodnim veličinama

– Izgleda kako me ti zubi mamuta i razne kosti baš hoće. U vrijeme ove epidemije išao sam malo u prirodu kako bih se opustio. Kako imam običaj razgledavati okolo, kopati i istraživati, naišao sam najprije na neke životinjske kosti. U blizini njih potom našao sam i ovaj zub. Odmah sam znao da je riječ o još jednom zubu vunastog mamuta jer sam već pronašao dva slična – kaže Popović.

Dodaje kako je o nalazu izvijestio muzej, kojem će i predati zub na daljnju obradu, poslije čega će, kao i prethodna dva, biti vraćen u Muzej grada Iloka. O kakvim nalazima je riječ, govori i podatak kako je Hrvatski prirodoslovni muzej prije nekoliko godina obavio probna paleontološka istraživanja tijekom kojih je utvrđeno kako su to nalazima stari između 12.000 i 20.000 godina. Tijekom tih istraživanja, koja su provedena na maloj površini, pronađeno je kosti raznih sisavaca, kost zdjelice i prednjeg stopala vunastog nosoroga, fragmenti kljova vunastog mamuta… Pronalazili su i brojne druge kosti raznih životinja.

– Sve to upućuje na to da su na ovim prostorima nekada obitavale životinje poput mamuta i nosoroga. Očito je da su im prostor uz Dunav, obronci Fruške gore, šume i ova naša dolina odgovarali za život – ističe Popović.

Dodaje i kako su mještani i prije znali oko sela pronalaziti veće i manje životinjske kosti, no tome nisu pridavali posebno značenje. Svi su pretpostavljali kako su tu nekada živjele prapovijesne životinje, ali je sve ostajalo na tome.

S godinama se puno toga promijenilo pa su mještani Mohova u međuvremenu osnovali i udrugu koju su nazvali Dolina mamuta, u kojoj žele nastaviti dalje istraživanje i za dobrobit sela iskoristiti ove prapovijesne nalaze. Slijedom toga središte sela već nekoliko godina krase slamnate figura vunastog mamuta, nosoroga i hijene napravljene u prirodnim veličinama. Figure su u međuvremenu postale prepoznatljivi simbol Mohova i nezaobilazno mjesto za fotografiranje koje koriste brojni prolaznici kroz Mohovo. Uspostavljena je i suradnja s muzejima, a sada žele preko Grada Iloka i iločkog muzeja, uz Ministarstvo kulture i druge institucije, pokrenuti opsežnija istraživanja oko Mohova kako bi se utvrdilo kakvih tu sve nalaza ima i što sve Dolina mamuta krije.

– Mi to ne možemo, ne smijemo i ne znamo sami. To bi istraživanje bio prvi korak u našim planovima da pokrenemo život u selu. Mislimo kako nam je to velika prilika jer ovakvih nalaza nema nigdje drugdje. Imamo puno planova, ali nam treba pomoć – rekao je Popović napominjući kako će o novom otkriću izvijestiti i Ministarstvo kulture Vlade RH, Vukovarsko-srijemsku županiju, Grad Ilok i sve druge.

Informativni park za učenike

Sve to bio bi uvod u realizaciju velikog projekta gradnje svojevrsnog parka koji već godinama nosi radni naziv Mohovil. Prema zamislima članova udruge Dolina mamuta, tu bi se nalazile figure prapovijesnih životinja koje su tu nekada živjele, i to u prirodnim veličinama. Bilo bi to i niz drugih zabavnih sadržaja za djecu i odrasle, ali i prostori za edukacije i prezentacije. U Mohovilu bi bilo predstavljeno koje su sve životinje u prapovijesti živjele na ovim prostorima i kako se živjelo. Park bi bio otvoren i za organizirane dolaske učenika koji bi na ovome mjestu mogli saznati sve o prapovijesnim životinjama poput vunastog mamuta i drugih.

– Svjesni smo kako je do toga jako dalek put, ali to nam je plan. Od istraživanja i gradnje parka imali bi koristi ne samo Mohovo i Grad Ilok nego i cijela Vukovarsko-srijemska županija. Ovo bi bio jedinstven turistički sadržaj koji bi donio tisuće novih turista, ali i niz radnih mjesta. Vjerujem kako bi to značilo i novi početak za Ilok i Mohovo, koji su suočeni s velikim iseljavanjem i gdje je sve manje mladih. Nadam se kako će Grad, Županija i Ministarstvo prepoznati potencijal Mohova i iskoristiti EU fondove na najbolji način – zaključio je Popović

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije