Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.08.2016. u 20:58

Ne zna se što je bolje - imati vladu koja stvara troškove ili biti bez formalne vlade

Tajnik španjolskih socijalista (Psoe) Pedro Sáncez odbio je sporazum s Pučkom strankom (PP) Mariana Rajoya, bivšeg premijera i sadašnjeg mandatara, o formiranju nove vlade i avet novih izbora, trećih u godinu dana, nadvio se nad Španjolskom.

Sánchez nije htio uzeti u obzir ni nalaženje zajedničkih točaka s “desnicom”, kako naziva pučane, a ni savjet povijesnog čelnika socijalista Felipea Gonzalesa, da se ipak Rajoyu omogući formiranje vlade.

Politička situacija u Španjolskoj među najtežima je od smrti diktatora Franca. Nakon izbora 20. prosinca 2015. nije se mogla sastaviti većina jer nijedna stranka nije imala dovoljno parlamentarnih mjesta.

Nije to slično jer Most, koji se može usporediti sa Podemosom ili M5s, ulazi u koalicije

Ponovno su Španjolci izašli na izbore 26. lipnja 2016., nakon kojih je situacija praktički ostala ista, s time što su pučani dobili nešto više parlamentarnih mjesta pa je njihov čelnik Rajoy sada prihvatio mandat za sastavljanje vlade. Nakon neuspjela susreta Rajoya i Sancheza, sve su izgledniji treći izbori.

Podemos zasigurno neće ući u koaliciju ni s kim, kao što to u Italiji ne želi Pokret pet zvijezda (M5s). Ti pokreti, za koje glasuju birači nezadovoljni tradicionalnim strankama, ne žele ulaziti u koalicije jer bi tako negirali sami sebe. Desnica i ljevica ne žele stvoriti veliku koaliciju i kralju Filipu VI. nije lako.

Rajoy će morati izaći pred parlament s programom vlade i vjerojatno neće dobiti potporu. Do kada će se izlaziti na izbore? Čini se da stranke više misle o sebi nego o državi i njezinim građanima. Je li slična situacija i u Hrvatskoj? Nije, jer Most, koji bi se mogao usporediti s Podemosom ili s M5s, ulazi u koalicije. Ušao je u koaliciju s HDZ-om. Izmišljen je premijer bez stranke koji je trebao spojiti dvije duše, pa je odletio. I u tom se smislu Hrvatska situacija razlikuje od španjolske. U Zagrebu je barem bila sastavljena Vlada, a u Madridu nije.

Istina, ta hrvatska Vlada kao da nije ni postojala, ali je formalno dobila potporu parlamenta. Ne zna se što je bolje – imati vladu koja stvara troškove ili biti bez formalne vlade. 

>> Španjolski Podemos objavio program u Ikeinu katalogu

Komentara 1

DU
Deleted user
07:56 06.08.2016.

gosp. Tomasevic. Prvo Franco nije bio diktator. Bio je odlucan borac protiv komunistickog zla koje se nadvilo nad Spanjolsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije