Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvojni put

Trebamo projekte koji će otvoriti radna mjesta i puniti proračun

'18.11.2011. Karlovac - Zavrsna konferencija o projektu E-learning u automehanici. U praktikumu automehanike sudionici konferencije upoznali su se sa najnovijom opremom koja je Tehnicka skola kupila s
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
06.09.2012.
u 11:38

Zahvaljujući dvama projektima sa susjednom Slovenijom, u našu županiju izravno će ući oko stotinu tisuća eura, a u pripremi su i novi

Sa 21,2 eura po stanovniku, Karlovačka županija se svrstala na treće mjesto u Hrvatskoj po privučenom novcu iz fondova Europske unije. Po podacima Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova, riječ je o ukupnom iznosu od 26,6 milijuna eura.

Tome treba dodati još 36,4 milijuna, od čega se dio novca odnosi i na korisnike zajedničkih projekata u više županija. Iako je statistički riječ o sjajnom rezultatu, direktor Razvojne agencija Karlovačke županije Viktor Šegrt poručuje da time možemo biti relativno zadovoljni.

 Bit će onda i za ceste

 – Sigurno je da rezultat može biti i bolji. Trebamo imati spremne razvojne projekte od regionalnog značaja. To su oni koji otvaraju nova radna mjesta i indirektno pune proračun. U tom slučaju ima novca i za uređenje cesta i ostale komunalne infrastrukture, koje još muče mnoge gradove i općine – rekao je direktor Šegrt. Kao primjer regionalnog projekta treba izdvojiti karlovački “KAquarium” koji će biti kandidiran za europske strukturne fondove.

U prvoj fazi pripreme u stopostotnom iznosu financiralo ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Izabran je kao regionalni razvojni projekt u sklopu turističke infrastrukture.

 – Spremni smo i za novi ciklus za koji pripremamo pet, šest projekata. A, zahvaljujući prethodna dva ostvarena u suradnji sa susjednom Slovenijom, u našu županiju direktno će ući 100.000 eura – dodaje Šegrt i napominje da je suradnja s ministarstvom izvrsna.

 Među uspješno provedenim projektima u našoj županiji financiranima od EU, treba spomenuti i onaj Tehničke škole Karlovac “E- learning u automehatronici”. Opremljeni su kabineti i stvoreni još bolji uvjeti za školovanje budućih stručnjaka. Iako su zadovoljni ostvarenim, ukazuju i na nedostatke u provedbi EU projekata.

 Ograničavajuće vrijeme

 – U Hrvatskoj još nismo uspostavili sustav da maksimalno motiviramo ljude. Ako stručni tim za provedbu ne može raditi subotom i nedjeljom, ne znam u koje bi onda vrijeme to trebali ostvariti. To je vrlo ograničavajući čimbenik koji nas dovodi i u sukob sa Zakonom – upozorava ravnatelj škole Mile Lulić.

Unatoč tome, nisu odustali. Kandidirat će projekt obnovljivih izvora energije vrijedan 110.000 eura.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:09 07.09.2012.

Što je to "regionalni značaj" i kako se tu uklapa modernizacija škole, akvarijum, pročistač otpadnih voda, a ne i toplana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije