Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvono za uzbunu

Trebali su nam prije reći da će se gledati i ocjene 5. i 6. razred

'04.07.2011. Karlovac - U srednjim skolama pocele prijave za upise u 1. razred srednje skole. Ucenici i roditelji na prijavama u Gimnaziji. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
23.04.2013.
u 11:37

Bilo bi bolje da su to ostavili za druge generacije, da se pripreme na vrijeme, a ne ovako - poručuju učenici

To nije dobro. Trebali su nam prije reći da će nam se za upis u srednju školu gledati i ocjene petog i šestog razreda. Na to se nismo pripremili, a sada smo stavljeni pred gotov čin. Što da sada radimo, pišemo ministru Jovanoviću i predsjedniku Josipoviću? – pitaju se karlovački osmaši ogorčeni novim pravilima za upis u srednju školu.

 Slično i s maturom

 Iako bi im internetsko prijavljivanje za srednjoškolsko zanimanje trebalo olakšati proces prijavljivanja, neke druge odredbe neugodno su ih iznenadile. Ocjene od petog do osmog razreda, a ne samo više sedmog i osmog, mnogima će sasvim sigurno otežati put do željenog programa.

 – Upisat ću elektrotehniku u Tehničkoj školi Karlovac. Mislim da ću imati dosta bodova. Međutim, nova pravila upisivanja trebali su ostaviti za neke druge generacije, da se pripreme na vrijeme – smatra učenica 8. c razreda OŠ Grabrik Tena Šnajdar.

Upozorava i na kriterije prilikom ostvarenja dodatnih bodova. Kao trećeplasirana na europskom prvenstvu u robotici, po sadašnjim pravilima, neće dobiti nikakve ‘povlastice’. Barem što se tiče upisivanja. Osim učenika, nova pravila izazvala su reakcije i kod ravnatelja srednjih škola.

 – Sporno je što učenici nisu znali da će se to dogoditi. Slično je bilo i s državnom maturom, kada učenici prilikom upisivanja u srednju školu nisu bili upoznati da ih to čeka. Moje je mišljenje da uzimanjem u obzir ocjena od petog do osmog razreda više neće biti turbo odlikaša. No, to ne riješava ključni problem, a to je kriterij ocjenjivanja u školama, odnosno je li petica u Vukovaru jednaka onoj u Dubrovniku.

Imam povjerenja u nastavnike naših osnovnih škola i vjerujem da najveći broj zaključi ocjene koje i pripadaju. Međutim, te ocjene ovise i o kvaliteti ustanove u kojoj se radi, ali i zastupljenosti stručne nastave – napominje ravnatelj Gimnazije Karlovac Damir Mandić. Kako će proći ovogodišnji upisi strahuju i u strukovnim školama koje imaju svoje specifičnosti.

 Ne može sve elektronski

 – Za naše programe potrebne su liječničke potvrde, a to se nikako ne može obaviti elektronskim putem. Puno toga rješavali smo izravnim razgovorom s roditeljima. Malo je prebrzo sve to došlo – upozorava ravnateljica Mješovito industrijsko obrtničke škole Snježana Erdeljac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije