Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovor janši

Trebali bi na sud zbog granica, a ne pregovarati s ratnim huškačima

janša
Reuters/PIXSELL
04.06.2010.
u 12:35

- Žalosno je da naša Vlada pregovara s ratnim huškačima jer ni Pahorove izjave nisu dobronamjerne, smatra umaški ribar Danijele Kolec.

Izjave Janeza Janše u jednoj slovenskoj radijskoj emisiji uznemirile su Umažane. Janša je priznao nakanu da se Savudrija vojno osvoji. Emisiju je slušao i Damir Kajin, koji tvrdi da će Slovenija dobiti ono što joj ne pripada te da se Istranima ne piše dobro.

- Nema dana da ne razgovaramo o odnosima sa Slovenijom, a danas najviše pričamo o onom što je Janša izjavio u četvrtak u jednoj slovenskoj radijskoj emisiji, gdje je kazao da je Savudriju trebalo 1991. godine vojno zauzeti. Mi sve to dobro znamo, kao što znamo i da je desničarski premijer Andrej Bajuk 2001. godine htio vojno zauzeti Plovaniju. Žalosno je da naša Vlada pregovara s ratnim huškačima jer ni Pahorove izjave nisu dobronamjerne. Hrvatska bi trebala prekinuti sve pregovore sa Slovenijom i ići na sud za granice u Hamburg ili Haag - kaže umaški ribar Danijele Kolec, inače predsjednik Udruge ribara Mare Croaticum.

Janez Janša kazao je u četvrtak u radijskom sučeljavanju s premijerom Borutom Pahorom da je 1991. slovenska politika možda počinila greške u rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom, ali je istaknuo da je tada kao ministar obrane predlagao vojno zauzimanje hrvatskoga gradića Savudrije.

>>Uoči referenduma: Borut, to ni gol, sporazum je avtogol!

- Da je zauzeta Savudrija, slovenska pregovaračka pozicija bila bi jača i ne bi bio potreban nikakav kompromis - kazao je u toj emisiji Janša.

Damir Kajin kaže da je slušao tu emisiju jer je u četvrtak bio u Mariboru.

- U Sloveniji se vodi bitka hoće li na referndumu opozicija srušiti Pahora, a Pahor se želi dodatno pozicionirati. Moje su procjene da Pahor politički gubi, bez obzira na referendum. Janša je sigurno ozbiljno mislio napraviti desant na Savudriju. Treba mu vjerovati jer su to učinili i sa Svetom Gerom. Računao je da je u sukobu s odlazećom JNA sve dopušteno. No da je to izveo, bilo bi većih problema jer 1991. po pitanju Istre u utakmici nisu bili samo Hrvatska i Slovenija nego i Italija - kazao je Kajin.

- Pričao mi je tadašnji počasni konzul RH u Kopru Božo Dimnik da je '91. i '92. Tuđman nudio Sloveniji Piranski zaljev za oružje. Janša na to nije pristao jer im niti kontrola cijelog Piranskog zaljeva ne bi jamčila doticaj s otvorenim morem. Pristajući na drugi Rehnov prijedlog, Jadranaka Kosor im je omogućila kontakt s otvorenim morem na štetu suvereniteta Hrvatske koja gubi 150 kilometara teritorijalnih voda. No i Pahor je kao socijaldemokrat, što mu ne mogu oprostiti, šest mjeseci vodio shizofreniju politiku od Janše. U toj radijskoj emisiji Pahor je kazao: "Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani", što znaći da su se on i Kosor dogovorili na štetu Hrvatske i da će Slovenija dobiti ono što joj nikada nije pripadalo - ispričao je Damir Kajin i zaključio:

- Dok o Istri odlučuju političari iz Zagreba i Ljubljane, Istranima se ništa dobro ne piše.

Komentara 155

ME
medmed
12:53 04.06.2010.

pa koji vam je , sa čime će slovenčeki osvojiti što, ma poslat ćemo jedno lovačko društvo da ih sve zarobi celu slovenijicu i strpati ih u jedan omanji kamionet te poslati u austriju i naseliti jedno omanje selo, a na mjestu slovenijice izgraditi gradsku deponiju za zagreb

FE
febo
13:09 04.06.2010.

Mehmede slažem se s tobom. Sloveniju stvarno nebi bilo problem zauzeti.... Ajde molim te , qebe se živo za deželu jednom Nusrefu Hadanoviču , Ismailu Vavroviču... , Janku Simonoviču... , kad oni imaju rezervunu državu bosnu i srbiju !! Onihh 20 % janeza ionako nebi pružale dostojni otpor bilo kome tko ih napadne !!!! Sjećam se kao mladić kad sam išao u ljubljanu i maribor na dinamove utakmice... da smo se ušetali ko \"grofovi\" u grad. Nigdje nikoga da nam kaže neku...psovku... \"purgerske pičke\" ili slično , a kamoli nešto više !!!!!! Pa oni kad se u deželi razgalame , baba iz Graza vikne tišina , i svi su tiho !!!!!!

MR
mravac
16:21 06.06.2010.

Nije nikakva tajna da su slovenci s Janšom radili protiv Hrvatske zajedno sa svojim partnerima srbijancima...I sad se mi čudimo kako se je Janša okrenuo...Nije se on ništa okrenuo,on je isti kao što je bio i 1991 godine...Djelio bi tuđi teritorij kao normalnu stvar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije