Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMAJU IZRAČUNE

Treba ukinuti beneficije i povlaštene mirovine

12.11.2008.
u 19:49

Sindikati će tražiti debela uvjeravanja da će se remenje prvo stezati na višim razinama. Za Krešimira Severa iz NHS-a, koji je isprva mlako reagirao na dramatične premijerove poruke o štednji, kriza je ozbiljna, ali kaže da su se dosad već puno puta opekli, a da bi sad dopustili da se sve prelomi na leđima najugroženijih.

Od Vlade i poslodavaca sindikati očekuju da podastru mjere vlastitih odricanja, kojima bi onda pred radnicima sindikalci branili politiku zamrznutih plaća. Menadžeri se trebaju izjasniti o plaćama, komunalije ne smiju poskupiti, život ne smije biti skuplji nego ove godine, kamatna politika ne može polomiti dužnike... nabraja Sever.

SSSH bi mogao aktivirati svoj stari zahtjev o ukidanju povlaštenih mirovina, koje su više od četiri i pol puta veće od prosječnih. Užurbano pripremaju izračune plaća i mirovina kako bi uspoređivali što koja strana nudi, kaže Ana Knežević. – Ako tražite nešto od drugih, sami nešto morate žrtvovati. Netko tko ima plaću 16.000 kuna ne može se ne odreći ničeg, a tražiti odricanja od onog tko ima 2500 kuna.

Oni na vlasti morat će se odreći niza beneficija, počevši od besplatnih ručkova i parkiranja. Jedino tako će ljudi razumjeti nužnost štednje. Bez takvih stvari restrikcije nad radnicima nisu prihvatljive, moralne ni socijalno ispravne, nisu podnošljive – navodi Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine, primijetivši da smo još prije deset dana slušali kako situacija nije tako strašna i da nas kriza neće toliko pogoditi. (Ro. K.)


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije