Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.09.2013. u 12:00

Za vrijeme pregovora o ulasku u EU, Hrvatska nije tražila izuzeće od europskog uhidbenog naloga

Europska komisija je gvardijan sporazuma koje usvajaju države prije ulaska u EU i kažnjava prekršitelje. Kad EK upozori neku državu članicu EU, ne ponaša se bahato već traži da se članica pridržava onoga što je prihvatila kao svoj zakon. Uputivši packu Hrvatskoj, koja je samo dvije noći prije punopravnog članstva u EU „prokrijumčarila“ zakon o zaštiti navodnih ubojica hrvatskih emigranata, EK nije učinila ništa protiv građana Hrvatske. Za vrijeme pregovora o ulasku u EU, Hrvatska nije tražila izuzeće od europskog uhidbenog naloga. Da je to zatražila, vjerojatno bi se pregovaralo o njemu, ali s malo izgleda da joj to bude odobreno. No, nije ni zatražila, jer je vjerojatno znala da joj ne bi bilo odobreno, ali je onda po skrivećki prevarila EK, koja ju je držeći je za ruku uvela u Europu. Normalno je da su u Bruxellesu iritirani ponašanjem hrvatske vlade, koja se ponijela tipično balkanski, prevarantski. Možemo ne znam kako vikati o tome da nismo Balkanci, ali jedan takav potez, dvije noći prije medenog mjeseca s EU, pokazuje mentalitet.

Sada će se sumnjati pri svakom potezu koji će učiniti Hrvatska, kroz dvostruka će se povećala gledati na zahtjeve za sufinanciranja projekata ili na bilo koji dokument koji će Zagreb slati u Bruxelles. Nažalost, tako će misliti i nakon što će, a trebala je odmah čim je upozorena, hrvatska vlada povući inkriminirani zakon. Moramo shvatiti da je Europa naša, da su europski zakoni naši i da ih se trebamo pridržavati. Nije to bitka između Zagreba i Bruxellesa, već bitka za legalitet. Ako ćemo to shvatiti, neće se moći kazati kako Hrvatska pred EU skida gaće. Jer, što bi rekla Italija, osnivačica EU, koja je morala smijeniti premijera jer se njegova vlada nije pridržavala financijskih parametara. Nakon ukidanja poreza na stanove koji je upravo usvojila sadašnja vlada, iz Bruxellesa je Olli Rehn upozorio na obvezu držanja državnih računa u dogovorenim parametrima. Nitko u Italiji nije kazao da je Rim skinuo gaće pred Bruxellesom jer znaju za obvezu držanja računa pod kontrolom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije