Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Treba se zapitati je li ovo svjetsla ili kriza Zapada

05. listopada 2008. u 20:07 3 prikaza

Današnja je kriza dubinska, strukturalna i možemo reći geostrateška pa čak i kriza koja nema u osnovi samo tipski ekonomski uzrok nego posve novi konceptualni uzrok zasnovan na konceptu imaginacije i potrošačkog društva bez jasne društvene odgovornosti. Bitno pitanje koje treba postaviti jest je li ovo svjetska kriza ili kriza Zapada, odnosno koncepta upravljanja ili koncepta pogrešne iluzije?

Što je s ostatkom svijeta, Kinom, Rusijom sa svojim tipom ekonomije i potencijalom, jesu li i oni u strukturalnoj krizi ili nisu? Dakle, na sceni je preraspodjela nove geopolitičke i ekonomske misli. Stoga će ova kriza ostaviti trag u geostrateškim odnosima u svjetskom okruženju jer svijet poslije nje više neće biti isti.

Shvaćanje lucidnosti i nepogrešivosti Zapada bit će sve više u pitanju. Hrvatska loša ekonomska politika sada ima alibi iz Amerike, no svaka je kriza pa i ova svojevrsna šansa ako se njome dobro upravlja.

Dobro je to što će šansu sve više dobivati poljoprivreda i agroindustrija te cjelokupna proizvođačka industrija, koja će biti okrenuta domaćem, ali i tržištu okruženja.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma