Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stan ili san

Treba rušiti cijenu stanova, a ne ljude navlačiti na kredite

\'kvadrat - 16.11.2009. Split, Hrvatska  - Novoizgradjena, dvije zgrade jedna do druge u ulici Drinskih mucenica u gradtskom kotaru Mejasi. U jednoj su stanovi useljeni, a druga se dovrsava. Photo: Iv
Ivana Ivanović/PIXSELL
11.02.2011.
u 10:36

Stanovi se ne prodaju zbog otkaza i pada plaća, cijene su nerealno visoke, a Vlada potiče njihovo zadržavanje.

Vlada i dalje radi istu grešku – komentar je Maruške Vizek, analitičarke Ekonomskog instituta, na dorađeni model poticanja prodaje stanova.

– Novi će prijedlog proći loše kao i stari – kaže Vizek. Vlada je lani ponudila kupcima novih stanova 100-300 eura pozajmice po kvadratu te je osigurala novce za tisuću stanova. Do sada ih je prodala 73!

Deset tisuća neprodanih

Samo u Zagrebu je 10 tisuća neprodanih stanova, drugdje još 5 tisuća, što je investitore bacilo na koljena, a u problemima su i banke. Vlada najavljuje promjenu zakona i umjesto pozajmica nudi subvencije kamata za prve četiri godine, no te bi novce trebalo vratiti nakon što se kredit otplati. Kamata bi bila fiksna, do najviše 5%, država bi subvencionirala 3,3%, a kupac bi plaćao 1,70% kamate, što jest povoljno u odnosu na trenutačnu tržišnu ponudu.

Kamate na nove stambene kredite su od 6,75 do 7,5 posto, a prodaja stanova prilično je slaba.

– Ponuda neće privući kupce, njome se ništa ne daje kućanstvima, već ih se navlači da uzmu kredit – kaže Maruška Vizek te dodaje da Vlada opet griješi jer demotivira graditelje da spuste cijene, što je, smatra, jedini realni potez. Isto misli i Hrvatska udruga sindikata. Ekonomistu Josipu Tici prijedlog djeluje kao još jedan pokušaj da se ohrabri kupce stanova koji se boje prevelikih kamata na kredit.

Vlada mora biti jasna

– Najveći pad prodaje na stambenom tržištu posljedica je straha od gubitka radnog mjesta i pada plaća, a ne toliko straha od visokih kamatnih stopa, a o pitanju povećanja zaposlenosti još uvijek nemamo puno uspjeha. Bilo bi dobro da Vlada jasno kaže da će u slučaju izglasavanja ovog paketa pomoći, subvencija vrijediti za sve koji su dignuli kredit s današnjim danom, jer će u suprotnom doći do pada prodaje zbog čekanja na izglasavanje ovoga zakona – ističe Josip Tica.

Čekajući detalje i konačni prijedlog, bankari načelno odgovaraju da su zainteresirani za projekt, a među prvih pet banaka jedino je Hypo odgovorio da bi im trenutačno kamatna stopa od 5% na kredite u eurima bila prihvatljiva.

Banke su dosad odobrile 58 milijardi kuna stambenih kredita, što je približno 5 milijardi kuna više nego godinu prije.

Komentara 109

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
22:20 11.02.2011.

- Cjena kvadrata stana u Hrvatskoj prema platežnoj moči, nebi smjela prelaziti 300 €

CH
chupakabra
11:13 04.03.2011.

Ne treba rušiti cijenu stanova. Treba smanjiti kamatu. Šta smo sad mi koji smo kupili stanove po postojećim cijenama? Vrlo neodgovoran članak i ako se ovako nastavi zovem urednika..:-)

OB
-obrisani-
22:01 11.02.2011.

Ma bravo ... pa već sam sam sebi kao patka od ponavljanja da su stanovi precjenjeni i da su preskupi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije