Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVENO O ČEMU SE RADI

Trčao uz plažu pa naišao na neobično veliko stvorenje: 'Nikada nisam vidio nešto slično'

Ilustracija
Pixabay
11.01.2024.
u 09:22

Golema psina druga je najveća riba pronađena u morima Ujedinjenog Kraljevstva

Na ostatke golemog stvorenja koje je voda izbacila na pješčanu plažu u blizini rijeke Mersey, na ušću Liverpool Baya, naišao je 72-godišnji stanovnik New Brightona Stephen Davies, no nije odmah mogao shvatiti o čemu se radi. 

- Trčao sam po plaži i pomislio 'Što je to?' jer je izgledalo prilično veliko - rekao je Davies za Liverpool Echo. Nakon što je objavio snimku stvorenja, mnogi su ga nazivali 'divovskim izvanzemaljcem' pa čak i 'Nessijem iz New Brightona', no brzo je otkriveno kako se radi o ostacima goleme psine (Cetorhinus maksimus). 

- Razgovarao sam s ribičem koji je rekao da je to bio veliki morski pas, koji ovdje nije baš čest, ali da ga je mogla nanijeti plima. Nikad prije nisam naišao na nešto slično - dodao je umirovljenik. 

 

Unatoč svojoj veličini, uginuli morski pas pronađen u New Brightonu vjerojatno je bio mladunče, budući da potpuno odrasli morski psi mogu biti dugački do 12 metara i mogu težiti do šest tona.

VEZANI ČLANCI: 

Golema psina druga je najveća riba pronađena u morima Ujedinjenog Kraljevstva. Kreću se polako, skupljajući sićušan zooplankton u svojim masivnim ustima, širokim do jednog metra. Prema Wildlife Trustu, vrsta se najčešće viđa u ljetnim mjesecima, a poznato je da često obilaze obale jugozapadne Engleske, Walesa, otoka Man i zapadne Škotske.

- Golema psina možda je ogromna, ali još uvijek znamo vrlo malo o ovom nedostižnom divu. Satelitsko praćenje pokazalo je da mogu migrirati na velike udaljenosti zimi, a neki se pojavljuju kod Azora, pa čak i Newfoundlanda. Međutim, neki ribari su prijavili da su ih vidjeli usred zime u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ponekad se zimi nakon oluja pojave mrtvi na obali - objavila je organizacija Wildlife Trust. 

GALERIJA Što je Nostradamus predvidio za 2024. godinu?  Zemlja još više ugrožena, prijete velike poplave

Ilustracija
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije