Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rudar maratonac

Trčao u zatočeništvu u rudniku, a trčat će i maraton u New Yorku

edison pena (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
04.11.2010.
u 13:25

Edison Pena (34) svoje je pripreme odradio u zagušljivim, vrućim i vlažnim tunelima rudnika zlata i bakra trčeći svakog jutra i poslijepodneva

Edison Pena (34) jedan je od 33 čileanska rudara koji su bili zatočeni u rudniku 69 dana. Nakon tog traumatičnog iskustva, 34-godišnji Čileanac vraća se starim životnim navikama, a priprema se i za nastup na tradicionalnom maratonu u New Yorku ovog vikenda.

Ono što je zanimljivo, njegov je način pripreme za maraton. On je zasigurno jedini sudionik maratona koji se pripremao na taj način.

Naime, Pena je svoje pripreme odradio u zagušljivim, vrućim i vlažnim tunelima rudnika zlata i bakra trčeći svakog jutra i poslijepodneva. Bio je to najbolji način da razbistri glavu i potisne svu tjeskobu.

Trčao je, pričaju ostali rudari, jer je želio biti spreman kako bi ih mogao predstavljati na maratonu te tako poslati poruku koja će biti nasljeđe njihovih teških iskušenja - poruku o važnosti sigurnosti na radnom mjestu, poruku o važnosti obitelji te poruku o većoj vjeri u Boga.

- Pena je pretrčao dvaput dnevno po 11 kilometara i to po blatnoj i kamenitoj podlozi. Ostali rudari nisu mogli pratiti njegov ritam. Stali bi i odmarali, a on je nastavio trčati. Tako je bilo ujutro, a kad bi došlo poslijepodne Pena je opet trčao. Također vježbao je i trčao s opterećenjem - kazao je rudar Omar Reygadas (56).

- Trčao bih i bosonog - tvrdi 34-godišnji Pena i dodaje:

- Život nam je dao nove izazove - da budemo brižniji i da se još više posvetimo ljudima koje volimo.

Organizatori maratona pozvali su Penu u New York kao gledatelja nakon što su čuli za njegove "podzemne treninge". No, Čileanac ih je ostavio u čudu kad je umjesto promatranja s tribina odlučio obuti tenisice.

- Edison Pena bit će jedna od zvijezda nedjeljnog maratona uz više od 43.000 natjecatelja - kazao je glasnogovornik utrke Richard Finn.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije