Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski biskupi o poplavama

Tražimo odlučnije zauzimanje za ravnomjeran gospodarski razvoj Slavonije

slavonski biskupi
Dušan Mirković /Pixsell
14.06.2014.
u 12:23

Očitovali su i svoje žaljenje zbog pomanjkanja potrebne povezanosti i koordinacije svih zainteresiranih u pružanju pomoći, zbog iskazane nespremnosti državnih institucija za suradnju s Caritasom, dovođenja na svoj način u pitanje i same legalnosti njegova djelovanja

Nedavne poplave koje su teško pogodile dio stanovništva u sve tri biskupije Đakovačko-osječke crkvene pokrajine: u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te u Požeškoj i u Srijemskoj biskupiji, bila je središnja tema sjednice biskupa te crkvene pokrajine koja je održana u Požegi. Pored domaćina, požeškog biskupa  Antuna Škvorčevića nazočn je još bio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolita Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, srijemski biskup Đuro Gašparović te kancelari navedenih biskupija.

Biskupi su tom prigodom izrazili ljudsku i duhovnu blizinu svima koji su pogođeni posljedicama poplava te zahvalnost i podršku župnicima na poplavljenim područjima, kao i Caritasovim djelatnicima i volonterima. Svima nastradalima poručuju da njihovi pastiri i biskupijske zajednice ostaju trajno uz njih. Izrazili su također zahvalnost mjerodavnim državnim ustanovama i jedinicama lokalne uprave za uložene napore u pomaganju poplavljenima i otklanjanju posljedica nesreće, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, svim drugim crkvenim i građanskim ustanovama, brojnim vjernicima te ljudima dobre volje za posvjedočenu plemenitost i dobrotu.  S osjećajem blizine i solidarnosti razmotrili su i katastrofalne posljedice poplava u Bosni i Hercegovini i u Srbiji te mogućnost pružanja pomoći stradalnicima.

Izrazili su zabrinutost zbog mogućih, veoma negativnih, migracijskih, demografskih, socijalnih i drugih posljedica za ionako znatno osiromašeno stanovništvo župâ pogođenih poplavama. Očitovali su i svoje žaljenje zbog pomanjkanja potrebne povezanosti i koordinacije svih zainteresiranih u pružanju pomoći, zbog iskazane nespremnosti državnih institucija za suradnju s Caritasom, dovođenja na svoj način u pitanje i same legalnosti njegova djelovanja te zbog medijskog marginaliziranja Caritasovih nastojanja.

Biskupi su na skupštini razgovarali o mogućoj suradnji između biskupijskih Caritasa na razini Đakovačko-osječke metropolije u konkretnim nastojanjima oko pomoći, među kojima je nabava građevinskog materijala, namještaja, kućanskih aparata i drugih potrepština, kako bi zajedničkim dogovornim ulaganjem novčanih sredstava istodobno pridonijeli i razvoju gospodarstva na područjima pogođenima poplavom. Zauzeli su se za to da biskupijski Caritasi posredstvom Hrvatskog Caritasa zajednički nastupe u inozemstvu s pojedinim projektima.  Izrazili su nadu da će Hrvatski Caritas uspjeti riješiti sve poteškoće vezane uz zakonski prijedlog koji Caritasu ne daje ono mjesto i značenje na području humanitarnog djelovanja koje mu pripada s naslova slobode vjere u našem demokratskom društvu i koje je utvrđeno ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske. 

Svjesni dugoročnih posljedica poplava, biskupi mole sve odgovorne javne čimbenike da ih sadašnje dramatično stanje brojnih ljudi pokrene, te se odlučnije zauzmu za sustavan i ravnomjeran gospodarski razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te nadilaženje teškog socijalnog stanja stanovništva u tim krajevima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije