Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Tražimo od Vlade popravljanje stanja u državi ili izlazimo na ulice"

Sindikati su na sastanku pred Vladine predstavnike iznijeli kratkoročne i dugoročne zahtjeve, među kojima su rješavanje pitanja nelikvidnosti, naplata poreza i doprinosa da bi se ukinuo krizni porez, uvođenje besplatnih školarina, odvjetničke tarife, minimalna plaća i rješavanje rada nedjeljom za sve radnike.
21. listopada 2009. u 14:06 24 komentara 2 prikaza
prosvjed2
Foto: Marko Lukunić/VLM

Nudimo i tražimo drukčiju sliku Hrvatske - izjavio je Vilim Ribić, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata, nakon što je danas pet sindikalnih središnjica predalo cijeli niz svojih zahtjeva vezanih u prvom redu za izmjene Zakona o radu, ali i stanja u državi koje bi trebalo biti predmetom Socijalnog sporazuma.

Sindikati su danas na radnom sastanku pred Vladine predstavnike iznijeli kratkoročne i dugoročne zahtjeve, među kojima su rješavanje pitanja nelikvidnosti, naplata poreza i doprinosa da bi se ukinuo krizni porez i veća stopa PDV-a, uvođenje besplatnih školarina, rasprava o odvjetničkim tarifama i minimalnim plaćama te rješavanje rada nedjeljom za sve radnike.

 

- Oko Zakona o radu danas će se održavati konzultacije i s predstavnicima poslodavaca, nakon čega se očekuje rješenje. Ono što smo predložili za sređivanje stanja u državi, razmatrat će se i o tome će se razgovarati idući tjedan - iznijela je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

 

Na ulice 14. studenoga

- Prihvati li Vlada naše prijedloge, idući mjesec bi trebao biti potpisan Socijalni sporazum, a ne dođe li do dogovora, 14. studenoga izlazimo na ulice - najavila je Knežević ističući kako sindikati traže cijeli niz reformi od pravosudnog sustava do poljoprivrede za boljitak Hrvatske.

 

No, ako je suditi prema raspoloženju sindikalnih lidera nakon dvosatnog razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor iza zatvorenih vrata, izvršna vlast danas bi mogla prihvatiti predane prijedloge i zahtjeve.

 

- Premijerki smo argumentirali svoje zahtjeve, ona nas je saslušala i ocijenila kako će biti problema s poslodavcima, ali je spremna razgovarati i s njima da se postigne suglasje - prepričala je čelnica SSSH poručujući da ostaje još za vidjeti hoće li se sindikati vratiti u Gospodarsko-socijalno vijeće koje su, u prvom redu zbog Zakona o radu, napustili.

 

NA DAN IZBORA
VIDEO Nositeljica liste Možemo trgala plakate na zagrebačkoj Savici, na teren izašla i policija
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • -obrisani-:

    Obavještavam cijenjene političare da je moja farma krava muzara bankrotirala i da više krave ne daju mlijeko, jer ih nitko nikada nije vodio na ispašu, a samo ih je muzao, te sam stjecajem kriznih okolnosti morao uvesti stegovne mjere radi ... prikaži još! recesije, ...te vam za alternativu ostavljam bikove koji vjerojatno još nisu presušili.

  • bili-tartuf:

    ..-:)..., eko ova fotografija je \"iz arhiva\", i sindikalci zele ovakovi skup , sa toliko ljudi ??...zadnji skup je ima oko 70-80 ljudi....

  • doktorica:

    Boli briga vladu za njihov izlazak na ulice...