Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u saboru

'Tražili smo samo demokratski dijalog zastupnika s Josipovićem'

šeks
PIXSELL
24.05.2010.
u 14:19

Je li točno da je J. Kosor naredila visokim dužnosnicima HDZ-a da ne napadaju Ivu Josipovića, bilo je pitanje na koje je Šeks uzvratio: - Ostavite se toga.

Za očekivati je da će ovog tjedna biti raspravljen i sa 77 glasova prihvaćen nacrt izmjena Ustava - izjavio je Vladimir Šeks nakon sjednice Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Nakon toga će, kaže, matični odbor pripremiti konačni prijedlog promjene Ustava koji će se donijeti dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika.

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav danas je dopunio ranije utvrđeni nacrt prijedloga promjena Ustava dijelom kojim se regulira glasovanje državljana RH s prebivalištem u inozemstvu, a sukladno dogovoru Kosor-Milanović.

Prema prijedlogu hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju pravo glasa imali bi jednako biračko pravo u izborima za Sabor, predsjednika RH i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu u skladu sa zakonom. U izborima za Hrvatski sabor birači koji nemaju prebivalište u RH imali bi pravo izabrati tri zastupnika.

U izborima za Sabor, predsjednika RH i parlamenta EU te u postupku odlučivanja na državnom referendumu biračko bi se pravo, prema predloženoj dopuni, ostvarivalo na neposrednim izborima tajnim glasovanjem, pri čemu birači koji nemaju prebivalište u RH biračko pravo ostvaruju na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u stranoj državi u kojoj prebivaju.

Također, u izborima za Sabor, parlament EU i predsjednika RH te u postupku odlučivanja na državnom referendumu ostvarivanje biračkog prava Republika Hrvatska osigurava i svojim državljanima s prebivalištem u RH koji se u doba izbora zateknu izvan njezinih granica.

Oni mogu glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u stranoj državi u kojoj se nalaze ili na koji drugi način određen zakonom.

Šeks je objasnio da su ostale još četiri točke, koje su ušle u nacrt još prošlog tjedna i o njima će raspravljati plenarna sjednica, no njihov sadržaj tada treba usuglasiti.
Riječ je o pravu na opće obrazovanje, sadržaj i opseg prava na pristup informacijama od tijela javne vlasti, načinu izbora ustavnih sudaca (jer ima prijedloga da suci kojima je istekao mandat više ne mogu neograničeno obnašati dužnost, nego samo šest mjeseci, odnosno dok se ne izabere njihov nasljednik, a HDZ smatra da ne bi trebalo biti ograničenja) te reguliranje odnosa Vlade i Sabora ustavnim zakonom.

Komentara 91

UN
Universo
15:20 24.05.2010.

Važan je dijalog i dobri odnosi al Josipović ne smije kršiti ustav

FR
Franko55
15:24 24.05.2010.

Nevjerovatno, okružni tužioc iz Beograda, za vrijeme SFRJ, čovjek koji je hajcao Srbe prije početka rata, UDBIN povjerenik, čovjek koji je izmislio Branimira Glavaša je još uvijek glavni U HDZ-u SRAMIMO SE HRVATI

VI
vidimškoj
14:36 24.05.2010.

Đava je straj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije