Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas od poplava

Traži se krivac za debakl s box barijerama; Njihov tvorac kaže: Jedan dan si pukovnik, a sljedeći si pokojnik

Ozalj: Reportaža sa poplavljenih podru?ja
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
20.09.2022.
u 22:52

Brane nisu predviđene za takve vodostaje, objašnjava zapovjednik karlovačkih vatrogasaca.

Nakon debakla novih vodenih box barijera kod Karlovca traži se krivac. Od vatrogasaca do mještana, svi upiru prstom u krive procjene Hrvatskih voda. Vode je u Brodarcima kraj Karlovca bilo i u dvorištima i u kućama. Popustilo je i 500 metara postavljenih barijera kojima su se štitile kuće. 

"Jedno te vrijeme hvale i jedan dan si pukovnik, a sljedeći dan si pokojnik. Ali da su bile napunjene do kraja i da su bile vezane - ja čisto sumnjam da bi se izvrnule", govori idejni tvorac box barijera Frano Pokrajčić za RTL.

A počeli su ih u subotu ujutro puniti vatrogasci. "Tada smo imali projekcije da će bit vodostaj do 710. Tijekom dana, dok smo postavljali te brane, te projekcije su se počele povećavati na 750, da bi u tijeku noći završili smo na 804", kaže Miroslav Rade, zapovjednik JVP Grada Karlovca.

Ozalj: Reportaža sa poplavljenih podru?ja
1/17

Brane nisu predviđene za takve vodostaje, objašnjava zapovjednik karlovačkih vatrogasaca. "U jednom trenutku smo odustali od punjenja tih brana sa vodom iz razloga jer je vodostaj prelio same brane. Informacije koje smo imali pokazale su se netočnima, čak za metar je veća razina vodostaja bila", kaže Rade.

Iz Hrvatskih voda danas se pozivaju na prognozu od četvrtka. " U četvrtak su prognoze bile u rasponu od +700 do +900, a vodostaj je na kraju bio +804 ako se ne varam. Tako da se ne može reći da su one bile pogrešne, samo je raspon bio veliki i u tom rasponu smo mi morali donositi neke odluke", kaže Mišo Čičak, voditelj službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama.

 "Puno toga se može analizirati. Ono što je činjenica, ta procjena vodostaja je ustvari, meni se čini, početak svih problema bila. Procjena sama po sebi nije bila dobra", kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Iz HEP-a pak odgovaraju da su ekstremne oborine napunile akumulacijska jezera Gojak i Lešće, te da je uobičajeno došlo do preljeva viška vode. Prije kiše, kažu, ispraznili su dio obližnjih jezera, ali cijelo su vrijeme radili svi agregati triju hidroelektrana.

"Od početka do kraja trajanja vodenog vala rukovodstvo hidroelektrana sudjelovalo je u radu stožera Civilne zaštite, uz stalni kontakt s predstavnicima Hrvatskih voda", poručuju iz HEP-a.

Video: Nevrijeme u Čazmi: Čuo se udarac. Krov nam je odletio, počeo nam je led padati unutra

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
11:00 21.09.2022.

Da posjetimo, dobra volja bez znanja je samo dobra volja, isto kao i kod alkemičara, nekada. Arhimed 212. godine prije krista bi znao da će se te barijere prevrnuti. Drugo, nitko nije koristio znanost i i proračune i uračunao faktorktor sigurnosti. Za to moraju poznavati fiziku i arhimedove zakone i konstruktori, ali i oni koji ih koriste. Nisu krive hrvatske vode i 50 cm viši vodostaj, jer da je uzet pravilno faktor sigurnosti ili se ne bi barijere postavljale ili bi imale duplo veću visinu. Takav primitivizam nestručnost i neznanje i neozbiljnost sve više uzima maha u svim segmentima, ako to ne zaustavimo svuda če biti takvi rezultati i već jesu. Ovo je potpuno neznanje i šarlatanstvo koje je moglo završiti kobno za mnoge ljudske živote da se dogodilo , recimo na Savi pred Zagrebom.

ZV
zvezdomor
07:28 21.09.2022.

hahahaha...zuckerwasser

ZE
ZedS
06:51 21.09.2022.

Frano Pokrajčiću, takav se proizvod ne smije prodavat ukoliko nije rigorozno testiran u dinamičkim hidrološkim ekstremnim uvjetima, što nije. Ukoliko nisi jasno naznačio do koje visine barijere punjene vodom podnose DINAMIČKI pritisak vode, na žalost kriv si.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije