Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnička pogreška

Traže odštetu 1,4 mil. kn jer im je sin nakon injekcije oslijepio

'Domagoj Dugina uz ljekove unatoč kojima je takoreći slijep. Snimio: Marijan Sušenj'
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/4
07.07.2012.
u 16:00

Liječnica koja je mladiću dala injekciju voltarena i kortikosteroid sredinom lipnja nepravomoćno je oslobođena optužbe, no to ne znači i da će odgovornosti biti oslobođeni Dom zdravlja i Opća bolnica u Koprivnici

Otkako je prije pet godina tada 16-godišnji Domagoj Dugina oslijepio nakon što mu je sa zakašnjenjem dijagnosticirana bolest kože i sluznica – toksična epidermalna nekroliza (TEN) – njegova obitelj više sudskim putem pokušava dokazati da su TEN i posljedično sljepoću njihova sina uzrokovale injekcija voltarena i kortikosteroid. Zbog netočne dijagnoze i pogrešnog načina liječenja, nakon kojeg je Domagoju uz to što je ostao slijep bila stradala gotovo sva koža i unutrašnji organi, te je bio 11 puta operiran, obitelj Dugina vodi spor s koprivničkim Domom zdravlja te tamošnjom Općom bolnicom od koje traže 1,415.000 kuna odštete. Dr. Jadranka Biškup, koja mu je u krajem prosinca 2007. dala injekciju voltarena jer se žalio na grlobolju, povišenu temperaturu i peckanje u očima, sredinom lipnja nepravomoćno je oslobođena zbog nedostatka dokaza optužbe za nesavjesno liječenje.

Dobio jak osip

Iako obitelj Dugina tek treba dobiti obrazloženje presude, Domagojev otac Miodrag Dugina kaže da ju je dočekao s razočaranjem, no vjeruju da će u parničnom postupku, u kojem ih zastupa odvjetnik Vladimir Gredelj, dokazati odgovornost koprivničkog Doma zdravlja i Opće bolnica za teško zdravstveno stanje sina koji je morao prekinuti školovanje i kojem je potrebna stalna pomoć i njega. No, oslobađajuća presuda u kaznenom postupku u sudskoj praksi ne znači i da će od odgovornosti biti oslobođeni i Dom zdravlja i bolnica, jer je građanska odgovornost puno šira od kaznene.

Kada je Domagojev otac Miodrag Dugina tog 23. prosinca doveo sina u ambulantu Hitne pomoći i dežurnu liječnicu upozorio da prima terapiju zbog lakšeg oblika epilepsije, pa je nužan oprez pri propisivanju drugih lijekova, ona mu je ipak dala injekciju voltarena i uputila ga kući. Miodrag Dugina kaže da mu je rekla da je ona liječnica i da zna što radi. Nekoliko sati nakon toga Domagoj je dobio osip sa svrbežom, pa su opet otišli k liječnici koja je Domagoju dala kortikosteroid.

Osip je buknuo kao požar na njegovu tijelu, prisjeća se njegov otac, te je drugi dan primljen u koprivničku bolnicu u kojoj mu se stanje pogoršavalo, a liječnici nisu uspjeli postaviti ispravnu dijagnozu.

Nakon četiri dana uputili su ga u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, gdje mu je i dijagnosticiran TEN.

Obišli najbolje liječnike

– Koža mu je bila sva uništena, na jednom oko posve je izgubio vid, na drugom je izgubio 80 do 90 posto vida. S našim sinom obišli smo najbolje liječnike za vid u Salzburgu i Münchenu, ali pomaka nema jer su mu žlijezde izgorjele. Svako dva sata moramo mu kapati u oči lijek, jer ga oči bole, jer su mu suhe. Domagoja je najviše pogodio gubitak vida. Živi s nadom da će se jednom pronaći lijek i da će mu se vid vratiti. Ne smije biti na suncu više od dvije, tri minute. Kada se sve to dogodilo, bio je u drugom razredu srednje škole, školovao se za mesara, no školovanje je prekinuo jer smo se prvu godinu doslovce borili za njegov život – govori Miodrag Dugina.

Njegov sin neće se moći baviti zanimanjem koje je odabrao, niti zarađivati za život, a doživotno mu je potrebna medicinska pomoć i njega, te stoga odvjetnik Gredelj tužbom traži i mjesečnu rentu za njegu i pomoć od 3150 kuna.

Iako je injekcija voltarena i kortikosteroid mogla uzrokovati TEN, to nije stopostotno utvrđeno. Da bi se utvrdilo uzročno-posljedična veza između terapije koju je primio Domagoj, načina liječenja i teškog oštećenja njegova zdravlja, trebat će se provest skupo vještačenje, no problem je, kaže odvjetnik Gredelj, što obitelj Dugina, koja živi u skromnim uvjetima, novca nema.

Komentara 2

MA
mastermind
19:32 07.07.2012.

Jadan momak.

AN
ančica
20:35 07.07.2012.

Trebalo je prije napraviti sve nalaze, kako je došlo do davanja takvih inekcija, više puta dob ila sam i ja voltaren inekciju, ovisi o tipu organizma, netko nepodnosi, e sad stvarno treba napraviti analizu cijelog organizma i same glave u cijeklosti snimak će pokazati sve što treba,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije