Naslovnica Vijesti Hrvatska

Traže izmjenu hrvatske himne, evo koji stih žele promijeniti

Zrinska garda, udruga u sklopu koje djeluje i povijesna postrojba, želi i postaviti primjereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu
17. travnja 2019. u 17:20 7 komentara 1171 prikaza
Zrinska garda Čakovec
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Zrinska garda Čakovec uputila je Hrvatskom saboru prijedlog za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i lente predsjednika države, kako bi se u tekst himne uvrstio stih "Muro, Dravo, Savo teci".

Kolinda Grabar Kitarović PRAVI SOPRAN Pogledajte kako 'Lijepa naša' zvuči u izvedbi predsjednice Grabar-Kitarović

– Na pojedinim svečanostima, ali i u službenim prigodama, intenzivnije se počela spominjati potreba da se u tekst naše državne himne uvrsti i ime rijeke Mure, kao krajnje sjeverozapadne granične rijeke – kaže predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel. Mura je, ističu predlagači, od doseljenja Hrvata na njihovo etničko i državno područje bila i ostala najsjevernija granica Hrvatske, o čemu svjedoči i neprekidna pripadnost Međimurja Zagrebačkoj nadbiskupiji.

– Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, posve legitimno uvršteno i "Sinje more", smatramo posve uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne – predlaže.

I na prvom međunarodnom znanstvenom skupu o Zrinskima i Frankopanima, koji je organizirala Zrinska garda Čakovec 6. i 7. listopada 2010. godine u Čakovcu, na kojem je sudjelovalo 16 predavača iz Hrvatske i iz Mađarske, svi su predavači, napominje, prihvatili zaključke među kojima i onaj da se u himnu uvrsti taj stih. Pisanu potporu toj inicijativi Zrinske garde dali su i župan Matija Posavec, gradonačelnici sva tri međimurska grada Stjepan Kovač, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, Matica hrvatska, Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja", Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću u Republici Austriji i Zavičajno društvo Međimurje u Zagrebu.

susjedna država U ovoj državi platit ćete 2.000 eura ako se ne dignete prilikom izvođenja himne

Zrinska garda, udruga u sklopu koje djeluje i povijesna postrojba, želi i postaviti  primjereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu.

Grad Bečki Novigrad odobrio je postavljanje spomenika autora akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca, i to u gradskom parku blizu mjesta njihove mučeničke smrti – ističe Đ. Bel.

Udruga je podržala deklaraciju Hrvatskoga sabora o potvrdi zakonske utemeljenosti Zrinsko-frankopanske bune i osudi nezakonitoga sudskog postupka i presuda hrvatskim knezovima, koju je pripremila Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja".

– Radi se o pravnom aktu u kojem se na temelju ondašnjih važećih propisa unutar habsburške monarhije opravdava pobuna te osporava zakonitost sudskog postupka i presuda. Donošenje ove deklaracije bit će značajno za cjelokupnu hrvatsku povjesnicu, ali prije svega čin pravde, pravednosti i prava – napominje. Ove godine navršava se 100. obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka velikana iz Bečkog Novigrada u kriptu zagrebačke prvostolnice. Zrinska garda tim je povodom izdala pretisak "Spomenice Zrinsko-Frankopanske prigodom svečanog prenosa njihovih kostiju u domovinu", izdane 1919. godine.

hrvatska zastava Ustajte ovdje Ne ustati na 'Lijepu našu' manje šteti od poziva da se pretuku oni koji ne ustaju

– Ovo djelo osim vrijednog tekstualnog sadržaja obiluje fotografijama s tog u ono vrijeme značajnog i velebnog događaja. S obziom na protek godina ovo je djelo rijetkima dostupno iako se javlja sve veći interes za takvu vrstu publikacije – kažu u udruzi. Proslov pretisku spomenice napisao je akademik Dragutin Feletar, a uvod mons. prof. dr. Juraj Kolarić. Predstavljanje pretiska spomenice održat će se 24. travnja u zgradi Scheier u Čakovcu.

VIDEO Usporedba Hrvatske i Slovenije

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Dixie_land
  Dixie_land:

  Treba vratiti staru verziju Drino, Dravo, Savo teci...

 • schampjero:

  I bas promislis da ne moze gluplje ,kad ovo.............

 • Marina58:

  Kako nekom pada na pamet nekažnjeno mijenjati nečije autorsko djelo i taj kriminal još blagosloviti ni manje ni više nego ustavom. Napišite si novu himnu, unesite je u Ustav i sve pet. Možete propisati i obavezu držanja ruke na srcu.