Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja sindikata

Traže istu cijenu rada i standarde u svim lukama

luka rijeka
Goran Kovačić/Pixsell
24.05.2011.
u 14:13

Zapošljavanjem kooperantskih tvrtki poslodavci u sjevernojadranskim lukama “ruše” cijenu rada stalno zaposlenih radnika

Sjevernojadranske luke Rijeke, Kopar i Trst, koje se sve više povezuju u cilju jačanja konkurentske pozicije jadranskih luka prema lukama sjeverne Europe, ubuduće će surađivati i u zaštiti radničkih prava i jačanju pozicije zaposlenih. Suradnju sindikata triju luka danas su u Rijeci najavili predsjednik Lučkog slobodnog sindikata riječke Luke Drago Jelčić i njegovi kolege Mladen Jovičić i Luka Topić iz Kopra te Edi Mitri iz Trsta.

Kako je kazao Jelčić, svim je lukama zajednički problem dampinška konkurencija, odnosno snižavanje cijene rada stalno zaposlenih zapošljavanjem kooperantskih poduzeća čiji pak radnici rade u sve lošijim uvjetima.

- Cilj nam je, kazao je Jelčić, zajednički pokušati radnicima osigurati uvjete rada kao u zemljama EU i postići istu cijenu rada u svim sjevernojadranskim lukama i iste standarde.

Jovičić je upozorio da su u takvoj situaciji, kad kapital želi dampirati cijenu rada, sindikati u poziciji da se bore za očuvanje posla, a ne radničkih prava.

- Moramo se udružiti i od poslodavaca tražiti da poštuje osnovna radnička prava i zakone o radu. Ne možemo se vraćati 100 godina unazad i boriti se za minimalnu plaću - kazao je Jovičić dodajući da globalne igrače u lukama ne zanima radnik, no poručuje im da smanjivanjem plaća dugoročno neće povećati zaradu.

Sindikalisti iz Rijeke i Kopra dali su podršku kolegama iz Trsta čiji je predstavnik Edo Mitri, inače radnik kooperantskog poduzeća u tamošnjoj luci koja više i nema svojih stalno zaposlenih radnika, upozorio na neizdrživo stanje u toj luci. Potkraj prošloga tjedna radnici većine kooperanata blokirali su luku jer vodstvo tršćanske luke nije platilo usluge njihovim poduzećima pa su radnici ostali bez plaća. Mitri je kazao da uprava luke Trst problem rješava tako što na mjesto nezadovoljnih kooperanata zapošljava druga poduzeća sve s ciljem snižavanja cijene rada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije