Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh liječnika

Presadili mu obje ruke: Sretan sam. Prije operacije želio sam umrijeti

Abdul Rahim
Foto: Youtube
1/2
19.05.2015.
u 08:52

Operacija u indijskom Institutu za medicinske znanosti Amrita i trajala je gotovo 15 sati, a u njoj je sudjelovalo 20 kirurga i osam anesteziologa.

Abdulu Rahimu, 30-godišnjem vojniku iz afganistanskog Kandahara, liječnici su uspjeli transplantirati obje ruke, piše Hindustan Times.  

Rahim je ruke izgubio tijekom razminiranja u Afganistanu prije tri godine. Donator novih ruku bio je 54-godišnji Indijac koji je bio u dubokoj komi, a Rahim je prvi Afganistanac kojemu su "presađene" obje ruke.

Operacija trajala 15 sati

Operacija u indijskom Institutu za medicinske znanosti Amrita i trajala je gotovo 15 sati, a u njoj je sudjelovalo 20 kirurga i osam anesteziologa. - U svakoj ruci smo morali spojiti dvije kosti, dvije arterije, četiri vene i oko 14 tetiva - kazao je voditelj kirurškog odjela Subramania Iyer.

Rahimu je vraćen dobar dio funkcija ruku, ali će morati sada nastaviti sa intenzivnom fizioterapijom koja će trajati devet do 10 mjeseci.

"Osjećao sam se kao da mi je život završio"

- Sretan sam što nakon tri godine ponovno imam svoje ruke. Zahvalan sam liječnicima i donatoru. Na početku nisam znao da je moguća transplantacija ruku. Osjećao sam se kao da mi je život završio, bio sam jako nesretan i mislio sam da bolje umrijeti nego živjeti takvim životom - kazao je Rahim IBN Newsu.

>>Na Rebru prvi put dva srca transplantirana istodobno

>>Udarnički 
Praznik rada 
s čak pet presađivanja

Komentara 2

MB
mockin_bird
15:27 19.05.2015.

čudo

HO
homofob
23:47 19.05.2015.

"Afganistanski Kandahar! Zarazliku od slovenskog ili madarskog Kandahara! Ako se "novinar" Kristovic bas zalio pohvaliti svojim znanjem zemljopisa makar sigurno znamo da nije kupio ispite na fakultetu - kupio je svjedodzbe osnovne skole! Mogao je napisati: .. porjeklom ili stanovnik Kandahara u Afganistanu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije