Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI

Traktori blokirali prometnice, seljaci traže bolje uvjete proizvodnje

prosvjed, seljaci
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/8
01.03.2010.
u 12:44

"Slavonijo, što si kome kriva", "Čobankoviću, ti si Todorićev čovjek" i druge poruke vidjele su se na transparentima postavljenim na traktore.

Više od 150 traktora poljoprivrednika iz cijele Požeštine blokiralo je od 11 sati državnu cestu Požega-Našice i županijsku prometnicu Pleternica-Kutjevo-Orahovica.

"Slavonijo, što si kome kriva", "Čobankoviću, ti si Todorićev čovjek", "Politika Vlade: uzmi seljacima – daj tajkunima", "Vlasnik traktora Hypo banka" i druge poruke vidjele su se na transparentima postavljenim na traktore.

- Mi nismo rulja, kako nas naziva ministar, jer znamo što radimo i što tražimo, a to je  isplata zaostalih poticaja od 207 milijuna kuna te obustava ukidanja poticaja za ratarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo – istaknuo je pred okupljenih više stotina seljaka ovog kraja predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije Dragutin Dukić. On je zatražio ministrovu ostavku tvrdeći da se on o cijenama poljoprivrednih proizvoda dogovara s Todorićem, Pipunićem i drugim tajkunima.

Najavili blokadu

Na skupu se pojavio saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić iz Slavonskog Broda dajući potporu seljacima u njihovim zahtjevima. Najavili su blokadu dok se zahtjevi ne ispune i pozvali ministra da snizi cijene gnojiva, zaštitnih sredstava i drugog.

Oko 14.30 sati pridružili su im se i poljoprivrednici sa područja Virovitice, Suhopolja, Gradine, Lukača, Sopja, Špišić Bukovice i drugih općina koji su sa stotinjak traktora zauzeli dio Podravske magistrale. Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac potvrdio je da će prosvjed održati u srijedu s početkom u 12 sati, i to na tri lokacije.

– Mirno ćemo prosvjedovati u Županji, u Babinoj Gredi i na južnoj obilaznici u Vinkovcima. Nećemo blokirati prometnice. Vladi dajemo 24-satni ultimatum – rekao je Pokrovac

Blokirali Podravsku magistralu u Virovitici

Obećanje, koje je u nedjelju dao novinarima ispod gradskog sata u Virovitici, da će bez najave MUP-u, organizirati prosvjede seljaka na cesti, Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka i nesuđeni savjetnik za poljoprivredu predsjednika Ive Josipovića je i izvršio. Šezdesetak poljoprivrednih traktora oblijepljenih natpisima: 'Bando lopovska', ' Nešto je trulo u državi Hrvatskoj' i drugima pokušalo je 'blokirati' državnu cestu 'D2' – 'Podravsku magistralu' u Virovitici.

No, nakon kraćeg razgovora s policijom, koja im to nije dozvoljavala, prosvjednici su parkirali svoja vozila na jednom prometnom traku, pa su tako usporavali promet ovom značajnom prometnicom. Nakon što je pao mrak broj sudionika prosvjeda naglo je porastao, pa ih je, prema neslužbenim procjenama, bilo više od 300.

U PU Virovitičko-podravskoj tvrde da su na 'Podravskoj magistrali' pojačali brojnost prometnih i interventnih policajaca kako bi prosvjed prošao bez incidenata. I virovitičko prosvjednici jedinstveni su da će ostati na cesti, koliko god bude trebalo, a poput ostalih seljaka u Slavoniji i Baranji, traže isplatu obećanih poticaja i rješavanje seljačkih problema koji ugrožavaju njihov opstanak.

Ključne riječi

Komentara 154

TO
torcazemun1
14:26 01.03.2010.

luena osporavaš književnost braće kozarac, ili neznaš o čemu pričam

PI
Pippo9
14:30 01.03.2010.

Iako se može postaviti pitanje pravodobnosti vladinog poduzimanja, one su sasvim sigurno pozitivan pomak u ukupnoj gospodarskoj politici, navodi HGK u mišljenju kojeg je objavio na svojim web stranicama

TO
torcazemun1
14:28 01.03.2010.

zemun ili zenica ista priča još si zabi+oravila chikago

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije