Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Trajno sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu

izložba
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
29.04.2015.
u 08:53

Prema dostupnim neuređenim podacima, u Domovinskom je ratu u Hrvatskoj poginulo 342 djece, dok su za njih još 79 podaci nepotpuni

U brodskome Likovnom salonu Vladimira Becića otvorena je izložba 39 idejnih, likovnih, urbanističko-arhitektonskih i krajobraznih rješenja spomen-obilježja za svu djecu poginulu u Domovinskom ratu. Kao najbolje rješenje spomenika izabrano je ono Petra Dolića i Petre Tončić Lipovščak pod nazivom "Prekinuto djetinjstvo", koje predstavlja reljef slagalice, a nagrađena su ukupno četiri rada. Izložbu je otvorila Brođanka Marija Petrović, koja je u ratu izgubila dvoje djece.

Prema dostupnim neuređenim podacima, u Domovinskom je ratu u Hrvatskoj poginulo 342 djece, dok su za njih još 79 podaci nepotpuni. Spomenik bi trebao biti podignut do jeseni ove godine u Slavonskom Brodu, gradu u kojemu je poginulo čak 28 djece. Inicijativu za izgradnju spomen-obilježja pokrenula je Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, a Grad Slavonski Brod dodijelio je lokaciju u parku na Šetalištu braće Radić u gradskom središtu.

>> Od PTSP-a boluju i mala djeca ratnih veterana

Komentara 18

DD
ddh
09:37 29.04.2015.

Sa pojmom "poginule djece" ima problema. Nisu za djeca poginula u nekakvim prometnim nesrecama i nisu poginula jer su se slucajno nasla na krivom mjestu. Ta djeca su bestijalno i ciljano pobijena od strane saveznika Pusica i Terselicke sa kokardom na celu koji se jos nazivaju i Srbi. Nisu Srbi slucajno gadjali bolnice i stambene cetvrti po gradovima, nego su to radili i uradili sa predomisljanjem. Za djeca su pobijena od srbo-cetnickiih zlocinaca. Zato treba podignuti spomenik za sjecanje na od Srba pobijene djece.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:26 29.04.2015.

Zašto se drugarica Terešliće i Zoran Pusić ne bavi ovom temom ?

DU
Deleted user
09:35 29.04.2015.

Prije svega ovo je još jedna sramota neovisne Hrvatske. Gdje se može u " objektivnim " hrvatskim medijima pročitati i jedno ime ove dječice koju je pobio srpski krvoločni agresor. Osim spomenika u S. Brodu, gdje im se još odaje pijetet, tko ih se u hrvatskoj politici sjeća? Prije nego što je dobio posao intedanta HNK u Rijeci, onom liku od frljica " poznati demokrat " obersnel trebao je uvjetovati posao poznavanjem svih imena ove dječice kojima je medijski uvijek bilo pretpostavljeno i politički potencirano ubojstvo još jednog nevinog djeteta Aleksandre Zec. Dakle, gospodo iz medija odajte počast nevinoj dječici i njihovim neutješnim roditeljima kao što ste, nažalost, manipulirali jednom ubijenom djevojčicom. Ili to nije važno jer su ova djeca većinom hrvatske nacionalnosti? Sramotno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije