Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Trajekt Golubica gotovo dvije godine 'nasukan na suho'

golubica
Marko Lukunić/PIXSELL
09.04.2015.
u 12:04

Prema odgovoru koji je stigao ovih dana iz odjela za EU i EFTA u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova o navedenom pitanju pregovori s Republikom Srbijom u posljednja četiri mjeseca nisu pomaknuti s mjesta

Krajem lipnja biti će pune dvije godine od kako je trajekt Golubica, dar Kraljevine Nizozemske koji je povezivao dvije obale Dunava, odnosno, „nasukan na suho“. Trajekt je prestao prometovati 30. lipnja 2013. godine, odnosno, dan prije nego li je Hrvatska postala punopravna članica EU kada je prestala važiti i primjena Sporazuma o pograničnom prometu iz 1997. godine s obzirom da nije bila u skladu sa zakonodavstvom EU.

Iz vukovarske gradske uprave podsjećaju kako je Republika Hrvatska na takav ishod ukazala Republici Srbiji već početkom 2012. godine kada je uputila prijedlog novog Ugovora o pograničnom režimu i ponudila početak pregovora o njegovom sklapanju.

Pregovori o sklapanju Ugovora o pograničnom režimu i Ugovora o graničnim prijelazima između dvije susjedne države počeli su 2013. i do danas su održana dva sastanka. U tim pregovorima postignuta je suglasnost da će granični prijelaz između Vukovara i Vajske/Bača ostati lokacija za pogranični promet. Međutim, istaknuto je, prije samog potpisivanja potrebno je usuglasiti i druge elemente novog režima, navode iz vukovarske gradske uprave.

S obzirom na interes građana za prometovanje trajektom Grad Vukovar od tada se više puta obraćao Vladi Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Ministarstvu unutarnjih poslova, s upitom o stanju pregovora s Republikom Srbijom o usklađivanju Sporazuma sa zakonodavstvom EU, te zamolbom da se pregovori ubrzaju.

Prema odgovoru koji je stigao ovih dana iz odjela za EU i EFTA u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova o navedenom pitanju pregovori s Republikom Srbijom u posljednja četiri mjeseca nisu pomaknuti s mjesta. Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju hrvatska strana predlagala je srpskoj strani zaključivanje novog Ugovora o pograničnom prometu usklađenom s pravnom stečevinom EU. Međutim, srpska strana je svaki put otklanjala potpisivanje takvog ugovora tvrdeći da za to nemaju interesa, ističu iz Grada Vukovara.

U isto vrijeme iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova posebno naglašavaju da bilo kakve improvizacije prelaženja vanjske granice nisu moguće. Dakle ne postoji mogućnost za bilo kakav dogovor prije sklapanja navedenih ugovora, s obzirom da Hrvatska nastoji ući u Schengenski prostor, te da je pred njom procedura evaluacije ispunjava li uvjete za pridruživanje tom režimu.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:00 09.04.2015.

Ne razumijem problem: zasto se ne uvede normalan granicni prijelaz sa kontrolom putovnica, pa tko voli, nek izvoli... A tko ne, nek ide autom naokolo!

OB
ObrenM
13:21 09.04.2015.

Neovisno o vrijednosti trajekta,donatori ce vidjeti kako se odnosimo prema poklonima,pa ce iduci put jedva cekati donirati neku pomoc.Zar je moguce,da ovo vide mali ljudi,a ne oni koji bi o tomu trebali brinuti.

OB
ObrenM
13:21 09.04.2015.

Neovisno o vrijednosti trajekta,donatori ce vidjeti kako se odnosimo prema poklonima,pa ce iduci put jedva cekati donirati neku pomoc.Zar je moguce,da ovo vide mali ljudi,a ne oni koji bi o tomu trebali brinuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije