Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodiči

Tragom starih mlinova na ivanečkom potoku Bistrici

vodiči (1)
Ljiljana Risek
22.02.2011.
u 11:11

Prof. Mirjana Bračko učenike trećih razreda Osnovne škole Ivanec provela je povijesnim ivanečkim lokalitetima

IVANEC – Danas mrtvi i zaboravljeni lokaliteti na potoku Bistrici, a nekad mjesta na kojim je život cvao i veselo se vrtjelo petnaestak mlinova, bili su odredišta na koja je prof. Mirjana Bračko, turistički vodič i direktorica Turističkog ureda u Ivancu, povela u obilazak grupu radoznalih mještana. Trosatno druženje organizirano u povodu Dana turističkih vodiča počelo je u središtu Ivanca, obilaskom ostataka Staroga grada, crkve, župnog dvora, prvog samoposluživanja i stare škole, a nastavljeno je šetnjom uz tok Bistrice, čija je voda nekad pokretala ivanečke mlinove.

- Mlinova je u Ivancu nekad bilo mnogo, a do danas nije sačuvan nijedan. Obnovljen je samo Friščićev mlin u Prigorcu. Stoga smo razgledali mjesta na kojima su nekad veselo mljeli žito i kukuruz i obnovili uspomene na Čaklecov, Bukovčev i Karažinčev mlin. Obišli smo i mjesta na kojima su bili mlinovi udove Minke te Posarićev, Danekov, Pavlinjakov i Levanićev mlin. U Rajterovoj ulici uputili smo se do nekadašnjeg Gotalova, Čaklecova (kasnije Anke Friščić), Muckova i mlina Franje Lončara. U povratku smo obišli i Fallerovu kuriju u Pahinskom – kazala je prof. Bračko.

 Ona je prethodno u obilazak najzanimljivijih povijesnih ivanečkih destinacija povela i učenike trećih razreda ivanečke Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije